4 tipy jak opravdu neinvestovat

20. 8. 2015 – 0:05 | Investice | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

4 tipy jak opravdu neinvestovat
Když se řekne investice, nemyslí se tím koupit nějaký investiční produkt s úmyslem prodat ho následující den, měsíc nebo rok. Odborníci se shodují, že minimální investiční horizont je pět let. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Internet je plný rad, jak investovat. Pro investory je ale nejlepším učitelem špatná zkušenost. Abyste si jí nemuseli projít sami, přinášíme přehled těch vůbec nejčastějších, nejbolestivějších a nejdražších chyb.

1. Neinvestujte na méně než pět let

Když se řekne investice, nemyslí se tím koupit nějaký investiční produkt s úmyslem prodat ho následující den, měsíc nebo rok. Odborníci se shodují, že minimální investiční horizont je pět let. Nejlepší je investiční produkty kupovat s tím, že je nikdy neprodáte.

2. Bezpečná "investice" není investice

Bezpečné investice sice nabízejí pocit ochrany, zaparkování peněz s cílem hlavně o ně nepřijít ale není tím pravým investováním. Nevyplatí se kupovat takzvaně bezpečné produkty, jako jsou například instrumenty peněžních trhů. Tyto produkty fungují skvěle třeba pro odkládání peněz na koupi nového auta nebo rodinného domu či bytu, nelze od nich ale očekávat žádný výnos. Když odečtete inflaci a různé poplatky, dostanete se mnohdy dokonce do mínusu.

Vezměme například nejběžnější alokaci 60/40, portfolio sestavené z 60 % z akcií a z 40 % z dluhopisů. Argument, že je to správná strategie, protože ji přece používají všichni, příliš nedává smysl. Sečteno a podtrženo, 40 % peněz máte zainvestováno mizerně.

3. Nekupujte fondy naslepo

Do fondů neinvestujte, dokud nemáte podrobné informace o jejich nákladovosti. Málokdo by si koupil televizi bez toho, aby se podíval na cenovku. U podílových fondů jsou zástupy investorů, kteří se na náklady vůbec nedívají. Jde přitom o mnohem větší peníze než v případě nákupu televize.

4. Nečasujte trh

Pokud máte peníze, které můžete na trh poslat hned, nemarněte čas a zainvestujte je. Pokud investujete vždy jen přebytek z každého měsíce, nastavte "autopilota" a zřiďte si trvalý příkaz z běžného účtu. Avšak pozor, jeho výši za žádnou cenu neměňte na základě nějakých vnitřních impulzů k časování trhu.

Nikdy předem neodhadnete, kdy je nejlepší, nebo naopak nejhorší doba pro investici. Zda jste se "trefili", poznáte až s odstupem času. Každá akademická studie dochází ke stejnému závěru - časování trhu je cesta do pekel, tuto hru nelze vyhrát. Pokud nejste profesionální denní trader, neztrácejte zbytečně čas.

Jednoduchost investiční strategie nakonec může vést k tomu, že překonáte i výnosy finančních profíků, kteří dělají s portfoliem přinejmenším exotické věci. Většina složitých produktů nefunguje lépe než obyčejný produkt, stojí ale více a má tendenci chovat se nezvykle v nejméně vhodnou chvíli.

Zdroj: San Antonio Express News | Další zajímavé tipy ze světa investic na Investičníweb.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,110 23,290
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články