Americká ekonomika loni v posledním čtvrtletí vzrostla o 2,8 procenta

27. 1. 2012 – 18:38 | Zahraniční | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Americká ekonomika loni v posledním čtvrtletí vzrostla o 2,8 procenta
Americká ekonomika v letošním roce poroste podle tamního ministra financí Timothy Geithnera zhruba dvou až tříprocentním tempem, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států amerických v posledním čtvrtletí loňského roku zrychlil na 2,8 procenta, zatímco trh očekával růst o tři procenta. Informovaly o tom v pátek agentury Bloomberg a Reuters.

Ve třetím kvartálu přitom americká ekonomika vzrostla o 1,8 procenta.

Přestože je růst za poslední čtvrtletí loňského roku nižší, než očekávali analytici, rostlo tamní hospodářství podle údajů ministerstva obchodu nejrychleji od druhého čtvrtletí roku 2010.

Za celý rok 2011 americké hospodářství vzrostlo o 1,7 procenta po tříprocentním růstu v roce 2010.

Američané v posledním loňském čtvrtletí utráceli více především za osobní a nákladní automobily, firmy navíc navýšily své zásoby. Růst ve čtvrtém čtvrtletí i za celý loňský rok ale na druhou stranu podle agentury Reuters zbrzdilo největší roční snížení výdajů vlády za čtyři desetiletí.

Osobní spotřeba ve čtvrtém kvartálu vzrostla o 1,1 procenta, zatímco trh očekával růst o 0,9 procenta.

Jádrový index výdajů na osobní spotřebu za čtvrtý kvartál vzrostl mezikvartálně o rovná dvě procenta, předchozí hodnota činila 1,7 procenta.

Státní výdaje se snížily o 4,6 procenta a za celý rok o 2,1 procenta, což byl vůbec nejvyšší pokles od roku 1971, přičemž hlavní vliv na pokles mělo omezení výdajů na zbrojení na začátku a na konci roku.

Americká ekonomika v letošním roce poroste podle tamního ministra financí Timothy Geithnera zhruba dvou až tříprocentním tempem. Podle něj ale bude záležet také na tom, jak se bude dále vyvíjet dluhová krize v Evropě a také na dalším vývoji íránské krize.

"Tradiční názor na Spojené státy je nyní to, že naše ekonomika poroste letos mezi dvěma až třemi procenty," uvedl podle agentury AFP Geithner v pátek na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském lyžařském středisku Davos.

"Je to realistický výsledek tak dlouho, pokud uvidíme trochu pokroku v Evropě a tak dlouho, dokud neuvidíme zvyšování nebezpečí z Íránu," řekl dále Geithner.

Začátkem tohoto týdne americká centrální banka Fed srazila prognózu růstu hrubého domácího produktu (HDP) USA pro letošní rok v rozmezí 2,2 až 2,7 procenta, snížila jej tedy čtvrt procentního bodu.

-Tomáš Králícek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,550 23,730
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články