Americké zdravotnictví nefunguje, povinné zdravotní pojištění je řešením

28. 6. 2012 – 18:45 | Zahraniční | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Americké zdravotnictví nefunguje, povinné zdravotní pojištění je řešením
Změna v systému zdravotního pojištění bude nákladná, bude stát 940 miliard dolarů, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ve Spojených státech je pouze soukromé zdravotní pojištění. Je dobrovolné, závisí tedy jen na Američanech, zda se dají pojistit, a jen na pojišťovnách, koho pojistí a koho ne.  V zemi je na 32 milionů lidí, kteří zdravotní pojištění nemají, nemohou si je dovolit.

Americký nejvyšší soud podpořil povinné zdravotní pojištění, které v reformě zdravotnictví prosadila vláda prezidenta Baracka Obamy. Informuje o tom ve čtvrtek televize CNN.

Je to významné vítězství demokrata Obamy před listopadovými prezidentskými volbami. Zvyšuje naděje na jeho vítězství v souboji s republikánem Mittem Romneyem.

Devět soudců rozhodlo ve prospěch Obamovy reformy nejtěsnějším poměrem hlasů - pět ku čtyřem.

Soud ve svém verdiktu odmítl námitku stěžovatelů, že vláda nemůže zákonem nikoho nutit k nákupu čehokoli, ani zdravotní péče. Upozornil, že vláda a Kongres pojištění nařizují formou zdanění, na což mají právo.

V Americe, na rozdíl od Evropy, je dosud zdravotní pojištění dobrovolné - soukromé. Závisí jen na Američanech, zda se dají pojistit, a jen na pojišťovnách, koho pojistí a koho ne.

Nový zákon předpokládá, že Američané se budou muset dát pojistit, jinak zaplatí pokutu. Pokud na pojištění nedosáhnou, budou jim sníženy daně, nebo za ně pojistné zaplatí stát. Žádná pojišťovna je však nebude moci odmítnout.

V zemi je nyní přes 32 milionů lidí, kteří zdravotní pojištění nemají sjednáno. Všem Američanům však musí být poskytnuta základní lékařská péče, byť ji nejsou schopni zaplatit. Platí ji nemocnice, do kterých tečou peníze pojištěnců.

To přirozeně zdražuje pojistky. Také proto je americké zdravotnictví nákladné, točí se v něm 16 procent HDP, tedy dva biliony dolarů, v korunách 40 bilionů.

Pro srovnání: české výdaje na zdravotnictví dosahují "jen" sedmi procent HDP.

Povinné zdravotní pojištění bude ve Spojených státech od roku 2014 platit vůbec poprvé. Avšak jen za podmínky, že letos v listopadových volbách do Bílého domu a Kongresu nebudou triumfovat republikáni, kteří chtějí povinné zdravotní pojištění zrušit.

"Je to velké vítězství pro všechny Američany. Zákon, který nejvyšší soud potvrdil, jim dá více práv a větší bezpečí," prohlásil v reakci na verdikt Obama.

"Slibuji, že budeme pokračovat v přípravě zákona. Nevzdáme se ho,“ ujistil prezident.

Změna za bilion dolarů

Změna v systému zdravotního pojištění bude nákladná, bude stát 940 miliard dolarů. Republikáni namítají, že si takové výdaje nemůže Amerika dovolit a že Obamův projekt přivede zemi k bankrotu.

Obamův vyzyvatel Romney už dříve slíbil, že pokud ho zvolí do Bílého domu, zákon zruší. Také v reakci na verdikt soudu vzkázal Američanům: "Nastal čas rozhodnutí. Pokud Američané chtějí, aby byl tento zákon zrušen, musí vyměnit prezidenta. Právě to je mé poslání," prohlásil Romney.

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články