Bankovky a mince pomalu mizí

22. 11. 2016 – 10:11 | Naše peníze | Martin Slapnička | Diskuze:

Bankovky a mince pomalu mizí
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

V posledních 10 letech roste oblíbenost platby kartou na úkor hotovosti. Podíváme-li se na tento typ bezhotovostních transakcí, vidíme růst jak v jejich počtu (za 10 let téměř čtyřnásobný), tak v objemu (2,3 krát vyšší).

Výběry z bankomatů na druhé straně klesají dlouhodobě – jejich počet za 10 let o 63 %. Na stejné úrovni zůstává objem výběrů z bankomatu. Meziročně jsme přitom z bankomatů vybrali jen o 29 % více peněz než loni.

Kartou jsme ochotni platit stále menší částky – v průměru se jedna platba kartou v roce 2015 pohybovala kolem 770 korun, asi o 330 korun méně než v roce 2006. To je dáno rostoucím pokrytím tzv. bezkontaktních terminálů, které umožňují realizovat platby do 500 Kč bez zadání ověřovacího PIN kódu či podpisu.

U bankomatů vidíme trend vybírat hotovost méně často, ale ve větším množství peněz najednou. Za deset let průměrná částka
vybraná z bankomatu zaznamenala 150korunový růst na současných 3 840 Kč. Počet bankomatů v České republice v desetiletém srovnání vzrostl o 47 %, aktuálně jich je instalovaných přes 4,5 tisíce.

Zájem stoupá především o výběry z bankomatů v zahraničí. Zatímco v roce 2007 jsme zahraniční bankomat použili 6milionkrát a průměrně vybrali v přepočtu necelé 4 tisíce korun, loni to bylo již téměř 2,9 milionů výběrů s průměrnou částkou
4 700 Kč.

Důvodem je stále větší dostupnost karet, které lze pro zahraniční výběry použít, i vstřícnější poplatková politika bank.

"Trend stále vzrůstající oblíbenosti plateb uskutečňovaných v zahraničí pomocí platebních karet je posilován faktem, že turisté si s sebou nemusí brát všechnu potřebnou hotovost, ale mohou pohodlně v obchodech či za služby zaplatit platební kartou nebo bezpečně vybrat peníze z bankomatu." Uvádí k číslům Tomáš Hádek z   České bankovní asicoace (ČBA).

Hádek také upozorňuje na bezpečnost "I tak je důležité dodržovat bezpečnostní zásady, mezi které patří zejména nutnost pamatovat si PIN k platební kartě a nemít ho například napsaný na lístečku přímo u karty. Jestliže si vybíráte peníze z bankomatu, zkontrolujte si, že na bankomatu nejsou žádná přidaná zařízení, a také, že vás nikdo nesleduje a že si při zadávání PINu dostatečně zakrýváte oblast klávesnice."

Pokles byl zaznamenán také u tzv. cash back, tedy výběru hotovosti přímo na pokladně u obchodníka. Meziročně se jednalo o 76% propad v objemu, přestože počet těchto transakcí zůstal na stejné úrovni (cca 550 tisíc).

Zdroje:
ČBA

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články