Bankovní účet si otevřeme kdekoliv v EU

15. 4. 2014 – 21:03 | Bankovní účty | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Bankovní účet si otevřeme kdekoliv v EU
Zákazníkům by za účelem využití nejvýhodnějších nabídek mělo být umožněno přejít za přiměřený poplatek na jiný základní účet nabízený bankou v EU. Ilustrační foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Všechny osoby s legálním pobytem v EU budou mít na základě legislativy, kterou v úterý schválil Evropský parlament, právo otevřít si základní platební účet. Toto právo by nemělo být nikomu odmítnuto na základě národnosti či místa trvalého bydliště. Podle nových pravidel by měly být poplatky a pravidla pro tyto účty jasně uváděny a snadno porovnatelné. Zákazníci by také měli být s to jednoduše přejít na jiný základní účet nabízející lepší podmínky.

Účet pro všechny

 

Parlament do nových pravidel prosadil ustanovení, na jehož základě budou muset základní platební účty nabízet všechny úvěrové instituce v každém členském státě, nebo alespoň dostatečný počet úvěrových institucí, aby měli k těmto účtům přístup všichni občané a aby byly zároveň zajištěny konkurenční nabídky. Tyto nabídky nebudou omezeny na banky, které platební účty poskytují výhradně prostřednictvím internetového bankovnictví.

Kdokoli s legálním pobytem v EU, i bez trvalého bydliště, bude mít právo otevřít si základní účet. Členské státy však mohou od potenciálních zákazníků požadovat vysvětlení, proč si přejí otevřít takový účet právě v dané zemi, za předpokladu, že budou členské státy zcela respektovat základní práva zákazníků a nebudou tento požadavek činit příliš obtížným či nadměrně zatěžujícím pro zákazníky.

 

Jasné informace

 

Směrnice by měla zabezpečit, že kdokoli, kdo si bude chtít otevřít základní účet, bude schopen pochopit poplatky a úrokové sazby, které se k účtu váží, a bude schopen porovnat různé nabídky bank. Tyto informace by měly být jasné a v rámci EU standardizované. V každém členském státě EU by měly existovat alespoň jedny internetové stránky, které by srovnávaly úrokové sazby a poplatky účtované bankami. Banky by rovněž měly informovat své klienty, že základní platební účty nabízejí.

 

Charakteristika základního účtu

 

"Základní" platební účty by měly spotřebitelům umožnit ukládání a výběr peněžních prostředků a provádění platebních transakcí v rámci EU, včetně transakcí prováděných prostřednictvím platebních karet a internetového bankovnictví. Zákazníci by měli moci uskutečnit neomezený počet těchto operací, ať již zdarma či za přiměřený poplatek. Členské státy však budou moci rozhodnout, zda bankám na svém území umožní, aby základní účty obsahovaly možnost přečerpání, případně budou moci vymezit maximální výši přečerpání a dobu trvání.

Snadnější změna účtu pro všechny zákazníky

Zákazníkům by za účelem využití nejvýhodnějších nabídek mělo být umožněno přejít za přiměřený poplatek na jiný základní účet nabízený bankou v EU. Přechod k bankovnímu účtu ve stejné měně a v rámci stejného státu by měl být proveden bankou, ke které vlastník účtu přechází, na základě jeho žádosti.

Spotřebitel v rámci zmocnění ke změně účtu bude moci určit všechny příchozí platby, platební příkazy a povolení k inkasu, na něž se má změna vztahovat. Do dvou pracovních dnů od přijetí zmocnění požádá přijímací banka dosavadní banku o provedení úkolů, ke kterým byla zmocněna zákazníkem.

Banky budou muset spotřebitelům bezodkladně uhradit veškeré finanční ztráty, které spotřebiteli vzniknou v důsledku pochybení v průběhu změny účtu.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články