Bendl chystá revoluci v kontrole potravin. Odborníci se děsí

16. 4. 2013 – 20:18 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Bendl chystá revoluci v kontrole potravin. Odborníci se děsí
Ministerstvo je přesvědčené, že rozdělením kompetenci se sníží nadbytečný počet kontrol. Hygienici jsou zásadně proti a tvrdí, že se stane pravý opak. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Největší změna potravinového práva za 15 let, tak představuje ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) novelu zákona, která má rozdělit pravomoci při kontrolách potravin. Odborníci se děsí totálního chaosu a nekompetentnosti.

V čem tkví problém? Výrobu potravin a obchod s nimi kontroluje ministerstvo zemědělství. Kvalitu potravin v restauracích a občerstveních hlídají hygienici spadající pod ministerstvo zdravotnictví. A právě to chce nyní ministr Bendl změnit. V budoucnu plánuje převést veškerou kontrolu pod svůj resort.

Ministr tvrdí, že se státní dozor sjednotí a zavedou kontroly "od vidlí až po vidličku". V případě živočišné výroby by kontroly byly v kompetencích veterinářů, u rostlinné pak v režii Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Jídlo v otevřených stravovacích zařízeních - například v restauracích nebo ve fastfoodech - by tak podle předlohy už nekontrolovali hygienici, ti by jenom zjišťovali dodržování zákazu kouření, úroveň pracovního prostředí nebo stav vody.

Ministerstvo je přesvědčené, že rozdělením kompetenci se sníží nadbytečný počet kontrol. Hygienici jsou zásadně proti a tvrdí, že se stane pravý opak. Restaurace mohou naopak očekávat příchod všech kontrol za sebou.

"Novela zavádí nesmírné množství duplicit a zmatků," tvrdí hlavní hygienik Vladimír Valenta. Připomíná, že ani rozlišování na otevřené a uzavřené stravování neplatí. Ve školních jídelnách, které ministerstvo považuje za uzavřená stravovací zařízení, často jedí lidé z blízkého okolí a samotné pokrmy tam mohou být dovážené od externí firmy.

S Valentou souhlasí i Pavel Dlouhý z 3. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Kontroly podle něj musí dělat zdravotníci, nikoliv veterináři. Mezi povinnosti hygieny patří i hodnocení možných rizik, například posouzení zdravotního stavu personálu. "Na jedné se zjistilo, že kuchařka má šátek kolem krku, má angínu a vesele si tam vaří," zavzpomínal lékař.

Zákon měla původně projednávat vláda ve středu, premiér Petr Nečas (ODS) ale v úterý rozhodnul o stáhnutí materiálu z nadcházející schůze.

Kromě těchto novinek zavádí novela vyšší pokuty pro prodejce nekvalitních potravin. Jde o případy, kdy jsou například potraviny uchovávané v nesprávném prostředí nebo nebyly správně označené. Z nynějších tří milionů korun se hranice pokuty posune na 10 milionů korun. "Nejvýraznější sankce za nedodržení bezpečnosti potravin nebo uvádění spotřebitele v omyl zůstávají na 50 milionech korun," vysvětlil již dříve Jindřich Fialka, ředitel odboru potravinářské výroby a legislativy ministerstva.

Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,650 23,830
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články