Budou čeští úředníci konečně platit za své chyby?

20. 12. 2011 – 10:00 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Budou čeští úředníci konečně platit za své chyby?
Ministři projednají zákon, který přinutí stát vymáhat škodu po chybujících úřednících, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

V současnosti stát může požadovat po úřednících, kteří vydají nesprávné nebo nezákonné rozhodnutí, náhradu škody. Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) projedná ve středu úpravu, podle které by škodu zpětně na úřednících vymáhat musel, vyplývá z poslaneckého návrhu zákonodárců za TOP 09.

Stát totiž podle současné právní úpravy musí vyplatit obětem špatných úřednických rozhodnutí odškodné, ale nemusí je zpětně požadovat přímo po zodpovědných úřednících.

TIP: Za chyby úředníků jsme zaplatili 400 milionů, stát s tím počítá

Podle poslanců Stanislava Polčáka, Petra Gazdíka a Františka Laudáta (všichni TOP 09), kteří novelu do vlády předloží, je logické, že stát jakožto správný hospodář musí náhradu škody po svých úřednících požadovat.

"Je obecně známou skutečností, že stát tuto škodu až na výjimky nevymáhá, přičemž nelze přisvědčit, že se tak děje kvůli nesplnění podmínek pro její vymáhání," uvádějí poslanci v důvodové zprávě pohnutky, proč zákon připravili. "Je proto vhodné výslovně zpřesnit, že takový postup je striktně povinný," dodávají.

Zároveň chtějí prodloužit dobu, než dojde k promlčení, na tři roky ze současného jednoho roku.

Vymáhat po škodu na úřednících bude muset stát, i územní samosprávní celky. Peníze nebude vyžadovat, jenom v případě zvláštních událostí, poslanci ale nechtějí napsat jejich výčet. Hlavním takovým důvodem by mělo být odlišné právní stanovisko, podle něhož se úředník rozhodnul, oproti správnému soudnímu.

-Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články