Budou mít manželé společný důchod?

20. 11. 2014 – 0:31 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Budou mít manželé společný důchod?
Odborná komise pro důchodovou reformu stojí před úkolem, zda a jak zvýhodnit rodiny s dětmi: v důchodovém systému, mimo něj nebo oběma způsoby? Bude lepší rodiny s dětmi zvýhodnit již v době, kdy děti vychovávají, nebo až je vychovají a děti začnou do sys | zdroj: NašePeníze.cz

Odborná komise pro důchodovou reformu stojí před úkolem, zda a jak zvýhodnit rodiny s dětmi: v důchodovém systému, mimo něj nebo oběma způsoby? Bude lepší rodiny s dětmi zvýhodnit již v době, kdy děti vychovávají, nebo až je vychovají a děti začnou do systému přispívat samy?

Důchodová komise také navrhuje zavedení společného sociálního pojištění pro manžele a druhy z jedné domácnosti. Chce tak dosáhnout rovnoprávnějšího rozdělení důchodů pro manžele, kteří zůstávají v domácnosti a starají se o děti.

Tím, že manželé v domácnosti neodvádějí důchodové pojištění, obdrží nižší důchod. Komise navrhuje rozdělit důchod partnerům za společně strávená léta rovnoměrně. Manželství by generovalo společné sociální pojištění automaticky, zatímco partnerské vztahy ve společné domácnosti by byly hlášeny zaměstnavatelům.

Důchodová komise chce dále polepšit rodinám s dětmi, sníží sociální pojištění podle počtu dětí. Rodiny bez dětí by si připlatily. „Toto řešení nezvýhodňuje rodiče, kteří příjem z výdělečné činnosti nemají, je tedy zamezeno zneužívání tohoto prvku osobami, jejichž hlavním příjmem jsou sociální dávky,“ uvádí návrh komise.

Výše důchodu by se měla podle komise odvíjet od počtu dětí, čím více dětí, tím vyšší důchod. „Dopad tohoto řešení je v průměru o pět procent vyšší výměra pro rodiče dvou dětí než dosud a o pětinu nižší výměra pro bezdětného,“ uvádí dále komise.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články