Bydlení pro bohaté seniory, aneb soukromý dům s pečovatelskou službou

8. 1. 2012 – 22:18 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Bydlení pro bohaté seniory, aneb soukromý dům s pečovatelskou službou
Vynecháme-li státem podporovanou výstavbu nájemních bytů pro rizikové skupiny, cílí projekty zaměřené na seniory zpravidla právě na bohatší klienty.. Foto: | zdroj: NašePeníze.cz

V tuzemsku přibývá seniorů a developeři je začínají vnímat jako zajímavou cílovou skupinu. Zatím pro ně staví především nájemní byty s nadstandardními službami, ale objevují se i první projekty určené k prodeji.

Manželé Havlíčkovi bydlí v panelovém bytě na jednom z pražských sídlišť. Oba už oslavili sedmdesátiny. „Začínáme uvažovat o tom, že budeme v budoucnu patrně potřebovat nějakou výpomoc a dostupnější zdravotní péči,“ říká Eva Havlíčková. Byt 3+kk, ve kterém manželé vychovali dvě děti, je pro jejich dnešní potřeby zbytečně veliký. „Uvažujeme, že bychom ho prodali a našli si nějaký menší byt v domě s pečovatelskou službou. Zatím jsme ale zjistili jen to, že se všude hrozně dlouho čeká nebo se nedoplatíte,“ pokračuje Havlíčková.

Čtěte také: Penzisté dají za tržní nájem až 60 procent důchodu, na vlastní byt nenašetří

V podobné situaci se ocitá stále více Čechů. Tuzemská společnost stárne a podle demografů bude nejvýraznější změnou přibývání lidí v hodně vysokém věku. V polovině století by v tuzemsku mělo žít kolem 13 tisíc stoletých, kterých je dnes přibližně 600. Také devadesátníků, osmdesátníků a sedmdesátníků bude podle demografů několikanásobně více než nyní.

To už si začínají uvědomovat i někteří developeři a přicházejí s projekty zaměřenými právě na tuto cílovou skupinu. A patrně dělají dobře. Například podle Jiřího Fajkuse, místopředsedy představenstva společnosti RealSpektrum Group, je výstavba bydlení pro seniory oblastí, do které se developerům vyplatí investovat i v další vlně ekonomické recese, na rozdíl třeba od takzvaného druhého bydlení, o které nebude mezi potenciálními klienty dostatečný zájem.

Banky začaly půjčovat

Moderní projekt bydlení pro seniory má v Česku nejčastěji podobu jakéhosi penzionu. V podstatě se jedná o výstavbu nájemních bytů spojenou se zajištěním nadstandardního zázemí – lékařské péče, rehabilitačního centra a výpomoci s domácností.

V polovině příštího roku se má v takovéto útočiště pro seniory začít přeměňovat například část hospodářských budov zámku Žamberk na Orlickoústecku, který patří Českým vinařským závodům. „V penzionu najde důstojné ubytování s nadstandardním zázemím 120 seniorů ve dvoulůžkových a jednolůžkových pokojích,“ říká Jiří Felix, předseda představenstva KF Development, která připravuje tento projekt za 220 milionů korun, částečně financovaný z evropských fondů.

Jakýmsi průkopníkem ve výstavbě penzionů pro seniory je na tuzemském trhu společnost Senior Park, která celkově plánuje vystavět až 30 těchto areálů. Zatím dokončila tři projekty se zhruba 20 nájemními byty, a to v Luštěnicích u Mladé Boleslavi, v Sokolči u Poděbrad a v Hrádku nad Nisou nedaleko Liberce. Další penzion právě vyrůstá v Ostravě a v přípravě jsou projekty v blízkosti Chrudimi a Brna.

Podle představitelů společnosti Senior Park se podmínky pro podobnou výstavbu v rámci tuzemského trhu zlepšují. „Ostravský projekt je například prvním, na který jsme získali bankovní financování. Banky byly totiž dosud vůči financování seniorského bydlení opatrné,“ říká člen představenstva firmy Jan Plesník. Návratnost investice se podle něho pohybuje mezi 10 až 15 lety.

Pro bohaté důchodce

Měsíční nájemné se v areálech stavěných Senior Parkem pohybuje kolem osmi tisíc korun v závislosti na velikosti konkrétního bytu. Další dva až tři tisíce korun měsíčně zaplatí nájemníci za služby. Bydlení si tedy mohou dovolit spíše movitější důchodci.

Vynecháme-li státem podporovanou výstavbu nájemních bytů pro rizikové skupiny, cílí projekty zaměřené na seniory zpravidla právě na bohatší klienty. Developeři počítají s tím, že zájemci mají úspory, případně jim s náklady na bydlení vypomohou jejich potomci. „Dnešní moderní rodiny už si většinou nepřejí žít se seniory v jedné domácnosti, jako to bylo běžné dříve. Nicméně mají zájem umožnit svým rodičům a prarodičům příjemný život a důstojné dožití, a proto hledají vhodná řešení,“ říká Martin Kulík ze společnosti Rodop, která loni na jaře začala s výstavbou bytového domu Zátiší v Praze u Kunratického lesa. „Nejedná se o klasický domov důchodců s pečovatelskou službou, na který senioři mnohdy čekají i několik let, ale o 20 různých typů bytových jednotek pro starší lidi,“ popisuje Kulík. V projektu je naplánováno celkem 128 bytů, většina z nich je malometrážních a všechny jsou bezbariérové. Přímo v areálu bude fungovat nepřetržitá zdravotnická a pečovatelská služba.

Na rozdíl od výše zmíněných projektů jsou byty v Zátiší určené převážně k prodeji. Ceny začínají přibližně na 3,3 milionu korun za malou garsonku, ale v nabídce je i stometrové 3+kk za 11,7 milionu. Měsíční poplatky za energie budou u nejmenších bytů začínat na 2 800 korunách a 4 000 zaplatí obyvatelé garsonek za pečovatelské služby v areálu. Kdo si bude přát zajištění stravování, připlatí si další tisíce. Za kompletní servis včetně stravování tak senior v Zátiší zaplatí minimálně 13 tisíc korun měsíčně. Projekt má být dokončen v polovině roku 2013. „Již dnes máme rezervováno zhruba 40 bytů,“ přibližuje zájem lidí Kulík.

 

- Renata Lichtenegerová | Vyšlo na Profit.cz, předplaťte si týdeník Profit

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,310
USD 23,380 23,480
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články