Byt jako investice? Nenaleťte! Pro a proti

4. 4. 2016 – 0:00 | Investice | Martin Slapnička | Diskuze:

Byt jako investice? Nenaleťte! Pro a proti
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

V poslední době se hodně hovoří a píše o koupi bytu jako investici a většina článků, psaných často na objednávku developerů, o této možnosti píše v superlativech. Uvádí v nich fakta, jako jsou nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů, růst cen nemovitostí a tak dále. Málo který článek již ale zmiňuje i negativa, která jsou s takovouto investicí spojena.

Sazby úroků u hypoték

Je pravda, že sazby se již cca rok drží na rekordně nízkých hodnotách, což umožňuje uvažovat o investici do nemovitosti i rodinám, které by při vyšších sazbách na hypotéku nedosáhly. A tady je právě ono první riziko. Dá se totiž velmi reálně předpokládat, že sazby začnou opět růst, a velká část takto investujících rodin nebude mít na splátku hypotečního úvěru. Ano, je pravda, že pořád zbývá možnost takto pořízenou nemovitost prodat, ale tady už existuje reálná možnost, že náklady spojené s hypotékou a sháněním prvních nájemníků pošlou „investora“ do záporných čísel.

Nájemník

Velmi často se píše, kolik může být čistý výnos na měsíčním nájemném, nikde se už ale neuvádí, kde najít takového nájemníka nebo jak si ho „udržet“ po celou dobu splatnosti hypotéky. Nebo co dělat, pokud by měla být nemovitost třeba půl roku prázdná. Dalšími riziky můžou být nájemník-dlužník nebo nájemník, po kterém budete muset v bytě provést rekonstrukci.

Funkce domácího

Dalším možným úskalím je i to, že při pronajímání bytu se člověk stává „domácím“ se všemi povinnostmi z toho plynoucími. Ne každý má na to, aby uprostřed své dovolené řešil kapající kohoutek, nesvítící světlo nebo stížnost členů SVJ na bujaré večírky ve „Vašem“ bytě. Je možné namítnout, že podobné drobné opravy je možné v rámci nájemní smlouvy přesunout na nájemníka, ale i tak je potřeba počítat minimálně s náklady spojenými s vymalováním a úklidem mezi jednotlivými nájemci.

Abych nebyl pouze negativní, je potřeba si přiznat, že pokud mám dostatečnou finanční rezervu, abych dokázal zaplatit hypotéku i při výpadku nájemného, a pokud budu mít šťastnou ruku při výběru nájemníků a sepíši s nimi dobře koncipovanou nájemní smlouvu a pokud mi nevadí se občas o tento byt starat, může být koupě nemovitosti dobrou a výhodnou investicí.

Autor: Jiří Sýkora, analytik Swiss Life Select

Zdroje:
Swiss Life Select

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,470 23,650
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články