Čekají nás nové vyšší daně

18. 3. 2013 – 0:01 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Čekají nás nové vyšší daně
Nečas: Masivní zvyšování výdajů a daní povede k útlumu podnikání, vyšší nezaměstnanosti a k odchodu vysoce kvalifikovaných pracovníků do zahraničí, Foto: ČSSD | zdroj: NašePeníze.cz

Levicové vlády v čele s ČSSD jsou v preferencích na vzestupu. Největší mírou díky tomu, že kritizují daňové zatěžování obyvatel. Sami však už přiznávají, že daně snižovat nehodlají, spíš naopak. Přitom vítězství levice v následujícíh volbách je takřka jisté.

Současný daňový systém, tak jak jej nastavily předchozí vlády, se sociálním demokratům nezamlouvá a jejich stínový ministr financí Jan Mládek také v závěru sjezdu nastínil, jaké změny by případná vláda pod taktovkou ČSSD provedla. Skončila by tak například současná patnáctiprocentní rovná daň z příjmů fyzických osob, kterou prosadily pravicové vlády.

Sociální demokraté jsou totiž dlouhodobými zastánci progresivního zdanění a právě to by také chtěli zavést. Lidé s nejvyššími příjmy by odváděli výrazně větší podíl mzdy než lidé s příjmy menšími.

„Zavedeme progresivní daň fyzických osob s horní sazbou 38 procent z hrubé mzdy," uvedl Mládek. Skončila by také takzvaná superhrubá mzda.

Na nové daně by se měly po případném volebním vítězství sociálních demokratů připravit i firmy. Jim by zvýšila daně z 19 na 21 procent a zavedla by druhou, třicetiprocentní sazbu daně pro velké finanční, energetické a telekomunikační firmy.

Mládek nazval živnostníky také parazity.

Drobní živnostníci nejsou paraziti, zlobí se Nečas

Sociální demokraté svými nápady na masivní zvyšování daní zničí drobné podnikání v Česku a poroste nezaměstnanost, reagoval premiér a předseda ODS Petr Nečas na záměry ČSSD. Pokud by totiž strana vyhrála parlamentní volby, počítá s razantním zvýšením daní pro firmy i fyzické osoby.

"Masivní zvyšování výdajů a daní povede k útlumu podnikání, vyšší nezaměstnanosti a k odchodu vysoce kvalifikovaných pracovníků do zahraničí," uvedl Nečas. Současně se ohradil proti tomu, že stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek označil některé živnostníky za parazity.

"Živnostníci a drobní podnikatelé nemají některé výhody jako zaměstnanci a často nemají jinou možnost obživy. Tyto výroky jsou předzvěstí útoku na drobné podnikání výrazným zvýšením jejich odvodů," prohlásil Nečas.

Sociální demokracie podle jeho slov nepochopila, co se děje v celé Evropě a stále zůstává protireformní stranou. Nečas je přesvědčený, že tímto programem se přihlásila ke spolupráci s komunisty na vládní úrovni.

ČSSD je totiž dlouhodobými zastánci progresivního zdanění a právě to by také chtěla zavést. Lidé s nejvyššími příjmy by odváděli výrazně větší podíl mzdy než lidé s příjmy menšími.

„Zavedeme progresivní daň fyzických osob s horní sazbou 38 procent z hrubé mzdy," uvedl Mládek. Skončila by také takzvaná superhrubá mzda.

Na nové daně by se měly po případném volebním vítězství sociálních demokratů připravit i firmy. Jim by zvýšila daně z 19 na 21 procent a zavedla by druhou, třicetiprocentní sazbu daně pro velké finanční, energetické a telekomunikační firmy.

Strana se také podle svého na sjezdu schváleném dokumentu Nový začátek pro naši zemi zavázala snížit minimální mzdu na 12 tisíc korun proti současným osmi tisícům. Na dvanácti tisících by měla zůstat do roku 2018.

Sobotka vynadal Mládkovi za slova o parazitech

Výrok byl hloupý a odstartoval nálepkování, rozčílil se předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na svého stínového ministra financí Jana Mládka. Žlučí mu hnul jeho výrok o parazitním chování živnostníků, kteří si platí nejnižší odvody na sociální pojištění a ve stáří mají pak „žebrácké“ důchody.

„ Jednoznačně se od těchto výroků distancuji. Živnostníci, kteří se snaží uživit sebe a své rodiny a to v čase ekonomické recese, nejsou v jednoduché situaci. Každý, kdo pracuje či podniká, si zaslouží uznání,“ uvedl Sobotka.

Ačkoliv nesouhlasí s Mládkovým výrokem, je rád, že se poukázalo na problém, který existuje a o němž se podle jeho slov pokrytecky mlčí. „Živnostníci platí nižší odvody na sociální pojištění, ale ve stáří budou mít důchody, z nichž nezaplatí nájem a budou odkázaní na sociální dávky,“ řekl předseda ČSSD.

Připomněl, že čtyři miliony zaměstnanců platí vyšší odvody nejen na sociální, ale i zdravotní pojištění ve prospěch živnostníků. „Tyto problémy vyžadují řešení, trpělivý dialog a hledání kompromisu. Jakékoliv nálepkování je škodlivé,“ řekl.

Mládek trvá na změnách v odvodech živnostníků

PRAHA (MEDIAFAX) - Riziko podnikání vyhodnotil stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD) na dvacet až třicet procent. O takovou částku by měli mít podnikatelé nižší daňové odvody a zdravotní pojištění než zaměstnanci, řekl Mládek. V současnosti je nepoměr podstatně vyšší.

"Respektujeme potřebu výhodnějších podmínek pro živnostníky než pro zaměstnance. Živnostníci samozřejmě na sobě nesou riziko podnikání, například, jestli dostanou včas zaplaceno, případně jestli jim bude zaplaceno vůbec," řekl stínový ministr. Je přesvědčený, že by drobní živnostníci měli mít nižší odvody proti zaměstnancům o 20 až 30 procent. "Platí to v zásadě pro všechny ty systémy, ale samozřejmě primárně pro daně a zdravotní pojištění, tam je to nejjednodušší," vysvětlil Mládek. U sociálního pojištění se podle výše odvodů vypočítávají důchody.

Stínový ministr, se omluvil za prohlášení, že živnostníci parazitují na zaměstnancích. Situace v odvodech ale podle něj dramatická je. Svá tvrzení podpírá údaji z ministerstva financí, podle nichž 3,5 milionu zaměstnanců odvedlo v loňském roce 82 miliard korun do státního rozpočtu, zatímco necelý milion OSVČ 1,7 miliardy korun. U zaměstnanců jde v průměru o 23 tisíc korun za osobu, u živnostníků 1,8 tisíce korun.

"Nepoměr je naprosto drastický," poznamenal Mládek a poukázal na výši odvodů na zdravotní pojištění, které se v roce 2011 v průměru pohybovalo u OSVČ okolo 17 tisíc korun, u zaměstnanců šlo o 37 300 korun. "Přitom jak zaměstnanec, tak OSVČ dostává stejně dobrou, nebo stejně špatnou péči, jakou poskytuje český zdravotní systém," dodal Mládek.

Podle sociální demokracie je Česko raritou mezi evropskými zeměmi, v Rakousku a v Německu odvádí živnostníci do státního rozpočtu více peněz.

Vedení ČSSD se od slov o "parazitech" distancovalo, sám Mládek si myslí, že jeho výroky nebyly pochopené správně. "Nekritizoval bych nakonec sám sebe," poznamenal stínový ministr, který je kromě časových mezer, kdy působil ve státní správě, od roku 1992 živnostníkem.

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,290 25,410
USD 23,770 23,950
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články