Cena pohřbu vzrostla až trojnásobně

17. 2. 2013 – 18:33 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Cena pohřbu vzrostla až trojnásobně
Před deseti lety stálo zpopelnění bez obřadu zhruba pět tisíc korun. Před pěti lety pak už dvojnásobek. Teď jsou ceny trojnásobné. Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

V Česku v posledních letech výrazně přibývá lidí, kterým chybí prostředky na to, aby se důstojně rozloučili se svými blízkými. Samotné pohřby podražily za posledních deset let až trojnásobně. Bez obřadu proto pohříbvá své zesnulé až čtyřicet procent pozůstalých.

Ještě před pěti lety stát přispíval tzv. pohřebným ve výši 5 tisíc korun. Ty z větší části pokryly zpopelnění bez obřadu. Česko je přitom kremační velmoc. Je u nás 29 krematorií, na počet obyvatel je to nejvíce na světě. Zpopelnění preferuje skoro 80 % Čechů.

"Než si člověk sedne, aniž by si cokoliv uvědomil, tak na papíře je napsaných skoro osm tisíc. To jsou takový částky. Za sepsání 420 korun, za oblečení maminky 1 100, takže celková částka 15 286 korun bez pohřbu jenom za zpopelnění," vypočítává Romana Kučerová, kterou ceny opravdu šokovaly. 

Paní Romaně zemřela maminka teprve před pár dny. Žádný velký pohřeb nechtěla, ovšem i částka za pouhé zpopelnění rodinu zaskočila. "To je běžná cena, platí se náklady na zaměstnance, musí manipulovat s tím zemřelým, musí ho obléknout, uložit do rakve," vysvětluje Jaroslav Mangl z Asociace pohřebních služeb.

Samotná kremace přitom například v Praze vyjde na desetinu této částky. "Po změně DPH to je 2070 korun. Tato částka je jim za kremaci účtována. Nevím samozřejmě, kolik oni účtují dál svým zákazníkům," vysvětluje ředitel Pohřebního ústavu hlavního města Prahy Julius Mlčoch.

Přitom ještě před deseti lety stálo zpopelnění bez obřadu zhruba pět tisíc korun. Před pěti lety pak už dvojnásobek. Teď jsou ceny trojnásobné. Například v Jihlavě stojí žeh bez obřadu 10 až 12 tisíc a kompletní obřad minimálně 20 tisíc korun. V Praze navíc magistrát loni po celých 21 letech uvolnil maximální ceny za zpopelnění a pohřební služby tak mají volnou ruku.

Přibývá proto i takzvaných sociálních pohřbů. Ty platí za pozůstalé, kteří na kremaci prostě nemají, obce. Má to ale jeden háček. "Urnu s popelem by v tomto případě neměl dostat pozůstalý, nemá na ni nárok, protože urnu dostává objednavatel pohřbu," vysvětluje Mlčoch. Bez obřadu pohřbívá svoje blízké stále víc lidí, loni to bylo zhruba 40 % Čechů.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články