Cenu Velkého bratra za špehování získal Home Credit a generální ředitel české MasterCard

19. 2. 2017 – 19:40 | Firmy | Martin Slapnička | Diskuze:

Cenu Velkého bratra za špehování získal Home Credit a generální ředitel české MasterCard
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Ceny Velkého bratra za rok 2016 znají své majitele. Nezisková organizace Iuricum Remedium (IuRe) udělila Big Brother Awards pro největší slídily v našem soukromí například Ministerstvu obrany ČR, společnosti Home Credit, ale také generálnímu řediteli společnosti MasterCard pro Českou republiku.

Big Brother Awards jsou určeny společnostem či institucím, které neberou ohledy na soukromí lidí. Každoročně je „oceňován“ i nejnešťastnější výrok na obhajobu špehování. Ceny uděluje sedmičlenná porota odborníků z oblasti práva, informačních technologií a médií. Jejím dlouholetým členem je i vedoucí právního oddělení dTestu Lukáš Zelený.

V kategorii Firemní slídil si cenu za minulý rok vysloužila společnost Home Credit za úmysl prověřovat žadatele o půjčky za pomoci aplikace v chytrém telefonu. Společnost takto chce kromě jiného vyhledávat mezi kontakty v žadatelově adresáři osoby, které měly v minulosti potíže se splácením. Přítomnost kontaktů na dlužníky pak sníží pravděpodobnost, že bude žadateli půjčka poskytnuta.

Instalace této aplikace je sice podmíněna souhlasem vlastníka mobilního přístroje, Home Credit však její pomocí může těžit i data o osobách, které nedaly souhlas se zpracováním svých osobních údajů. Zmíněná aplikace se sice zatím do distribuce nedostala, ale už samotný její účel je znepokojivý a vytěžená data by mohla být snadno zneužitelná.

Cena Výrok Velkého bratra byla udělena Miroslavu Lukešovi, generálnímu řediteli společnosti MasterCard za poněkud poraženecké tvrzení o tom, že „Každý z nás za sebou zanechává elektronickou stopu a množství těchto údajů bude růst. Tak to zkrátka je a s tím už se nic neudělá.“.

S druhou částí tohoto výroku však IuRe nesouhlasí. Podle neziskové organizace je sice pravda, že peníze ve fyzické podobě pravděpodobně zaniknou a většina transakcí se bude odehrávat elektronicky. Rozhodně však není řešením při takových transakcích rezignovat na ochranou soukromí a osobních dat. Pokud navíc takový výrok vysloví provozovatel systému platebních karet, vyzní spíše jako neochota se otázkou ochrany soukromí vůbec zabývat.

Dalšími držiteli cen Velkého bratra se staly Úřad práce ČR za vyžadování detailních výpisů z účtu žadatelů o sociální dávky a Ministerstvo obrany za plán umístění „černých skříněk“ na internetové linky za účelem odposlouchávání či blokace internetového obsahu. Jediná pozitivní cena byla udělena Městu Vsetín za citlivý způsob informování o městském kamerovém systému, včetně upozornění na přesná místa, jež mohou městské kamery snímat.

Zdroje:
dTest

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články