Ceny potravin dál rostou. Rodiny si připlatí i několik stokorun

3. 2. 2013 – 9:58 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ceny potravin dál rostou. Rodiny si připlatí i několik stokorun
Rozdíl mezi posledním měsícem loňského roku a prvním letošního činí asi 145 korun, opět v neprospěch rodinného rozpočtu. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ceny potravin v České republice stále rostou a mnohdy skokově – rajčata mezi prosincem a lednem podražila o neuvěřitelných deset korun za kilo. Za měsíční nákup vydá průměrná čtyřčlenná rodina o šest set korun více než před čtyřmi lety.

Všechny údaje pocházejí a vyplývají z podkladů Českého statistického úřadu.

Hovězí a vepřové maso, kuře, mléko, sýr, vajíčka, máslo, mouka, cukr, brambory, banány či jablka – to všechno v mezidobí od prosince roku 2008 do letošní ledna zdražilo. U některých položek cena za čtyři roky poskočila znatelně. Hovězí podražilo o 29 korun za kilo, eidam o deset korun, máslo dokonce o 43 korun za kilo.

Několik málo druhů potravin šlo ovšem s cenou dolů. Levněji pořídíte třeba rýži, klesla o necelé čtyři koruny, bílé pečivo o sedm, chléb se udržel na víceméně stejné hladině.

Zajímavý je ovšem i pohled na proměnu cen od prosince 2012 do letošního ledna, tedy v průběhu jediného měsíce. Smutným rekordmanem jsou v tomto ohledu rajčata: v prosinci byla průměrně za 34,19 korun za kilo, v lednu už za 43,22 korun. V řádu jedné dvou korun poskočilo například hovězí maso, šunkový salám, mléko, máslo nebo brambory. 

Brambory patří k nejkonzumovanějším potravinám, za čtyři roky zdražily z 9,32 na 12,45 korun za kilo. Podle statistických dat jich spořádá průměrná čtyřčlenná rodina zhruba 22 kilogramů měsíčně, což představuje jenom na bramborách sedmdesátikorunový nárůst výdeje z domácí kasy. Za rok to udělá 840 korun, ovšem málokterá rodina je živa jen o bramborách. 

A jak vypadá porovnání při měsíčním rodinném nákupu? Když čtyřčlenná domácnost nakoupila na konci roku 2008 základní zeleninu, ovoce, maso, chléb a přílohy, vydala zhruba 4237 korun. V lednu 2013 za stejné položky v košíku zaplatila 4860 korun, tedy o 623 korun více. Rozdíl mezi posledním měsícem loňského roku a prvním letošního činí asi 145 korun, opět v neprospěch rodinného rozpočtu.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články