Ceny potravin v ČR porostou, jsme příliš zavislí na dovozu

29. 8. 2012 – 13:33 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ceny potravin v ČR porostou, jsme příliš zavislí na dovozu
Agrární komora: Kvůli neúrodě vzrostou i v ČR ceny potravin, ubývá prasat v chovech, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Světová neúroda, kvůli které je ve světě nedostatek obilovin, negativně zasáhne i Českou republiku. Vzrůstají ceny potravin v Evropě i v Americe, stejně jako poptávka po komoditách pro potraviny a krmiva, řekla ve středu Eugenie Línková z Agrární komory ČR.

Od května nastal další cenový pohyb směrem nahoru, dopad vln vysokých veder a sucha je katastrofální. V USA není kukuřice vůbec a tudíž jako celosvětový exportér ovlivňuje svým výpadkem ceny krmiv a potažmo drahého masa ostatní země.

"Navíc výroba kukuřice v USA je postavena na odbytu do produkce etanolu. Na jeho výrobu byly investovány miliardy dolarů. Nyní Spojené státy kukuřici dovážejí z Brazílie a tak na Evropu, tradičního dovozce asi nevyjde," upřesnila Línková.

V Evropě sucho fatálně postihlo jih – nejen v obilí, ale i v zelenině. Některé státy dokonce vyhlásily stav přírodní pohromy, jako například Chorvatsko. Výnosy kukuřice a slunečnice jsou zdecimované například v Maďarsku (na 50 procent), Moldávii, Rumunsku, zemích bývalé Jugoslávie či na Ukrajině. Podle Línkové lze očekávat insolvenci zemědělských podniků.

Pokles chovu prasat na úroveň roku 1921

"Přenos těchto negativních skutečností do cen potravin je bohužel hodně reálný. V ČR například již několik let klesají stavy prasat v chovech. Od roku 1990 jsme zaznamenali úbytek o víc než 3,2 milionu zvířat a dostali jsme se tak letos na úroveň roku 1921, dokonce stav prasnic je na historicky nejnižší úrovni," doplnila Eugenie Línková.

Dodala, že poklesy nastávají i přes zlepšující se ukazatele reprodukce. Například v roce 2011 bylo 26,3 narozených selat na prasnici a odchovaných 23,5. Zvyšující se vstupy (včetně nákupů selat) nekorespondují s potřebným růstem výkupních cen a chovy jsou povětšinou ztrátové a „podporované“ z jiných provozů v podniku.

<%Anketa243%>

"Nedostatek řeší dovozy, které v roce 2011 dosáhly 216 100 tun v celkové hodnotě 10,9 miliardy korun, kde roční saldo činí devět miliard, a to u komodity, která byla historicky přebytková! Převažují dovozy z Německa ve výši 47,6 procenta za 4,9 miliardy korun a dále z Rakouska, Belgie, Polska a Španělska, to je 32 procent.

U drůbeže je situace podobná, aktuální stavy odpovídají úrovni výroby z 60. let. Meziročně nejvíce poklesly stavy kuřat na výkrm, a to o 24 procent, drůbež celkově pak o 14,4 procenta. Produkce drůbežího masa se tak snížila na 170 tisíc tun na jednotku hmotnosti. Celkově bylo dovezeno téměř 105 tisíc tun na jednotku hmotnosti drůbeže, což je o 16,8 procenta meziročně více.

Potravinová soběstačnost ČR neustále klesá

Potravinová soběstačnost České republiky podle zástupců Agrární komory ČR neustále klesá. "Dlouhodobý pokles soběstačnosti naší země započal po roce 1989 a ještě zrychlil po vstupu ČR do EU v roce 2004. Především jde o odvětví živočišné výroby, jako vepřové, drůbež, vejce a podobně, ale zároveň také o ovoce a zeleninu mírného pásma i brambory – bohužel tedy o komodity, pro které historicky máme výrobní podmínky a kapacity," uzavřela Línková.

Bohuslav Štepánek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články