Ceny starších bytů jsou oproti roku 98 trojnásobné

20. 3. 2012 – 20:11 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ceny starších bytů jsou oproti roku 98 trojnásobné
Celorepublikový průměr cen starších rodinných domů přesáhl 2,5 tisíce korun za metr krychlový zastavěného prostoru., Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Ceny starších bytů vzrostly v letech 1998 až 2011 o necelý trojnásobek. Svého maxima ceny dosáhly v roce 2008. Data poskytl Český statistický úřad (ČSÚ).

Ceny starších bytů dosáhly svého maxima během první poloviny roku 2008. Poté starší byty začaly významně zlevňovat. Tento trend se udržel až do konce roku 2009. Od té doby se dá stav vývoje cen starších bytů označit za stagnaci

„Přetrvávající převis nabídky nad poptávkou na trhu rezidenčních nemovitostí bude i v nejbližší době vytvářet tlak na snižování cen,“ řekl Pavel Kliment, partner KPMG Česká republika a dodal, že k vyrovnání situace by mohlo přispět významné omezení výstavby nových projektů ze strany developerů i případné zlepšení očekávání domácností a investorů.

Koupit byt je stále dobrá investice

Podle Klimenta z dlouhodobého hlediska zůstávají investice do nemovitostí atraktivní svou stabilitou a ochranou před inflací. „Vzhledem k tomu, že investiční poptávka u rezidenčních nemovitostí je minoritní z hlediska objemu a většinu poptávky budou vždy tvořit zájemci o nákup nemovitosti k vlastnímu užívání, bude pravděpodobně zotavení rezidenčního segmentu trvat déle než u ostatních typů nemovitostí,“ zakončil Kliment.

Z dokumentů ČSÚ vyplývá, že ceny bytů v Praze rostly v porovnání s byty v celé ČR srovnatelnou rychlostí. Oproti tomu porovnání růstu cen bytů a rodinných domů ukazuje, že ceny bytů se zvyšovaly nezanedbatelně rychleji, než ceny rodinných domků.

Ceny bytů jsou velmi rozdílné

Starší byty jsou nejdražší v Praze, kde průměrná cena za jeden metr čtvereční překročila v letech 2008 až 2010 hranici 48 tisíc korun, naopak nejlevnější starší byty byly k zakoupení v Ústeckém kraji, tam se cena za jeden metr čtvereční dostala pod hranici 10 tisíc korun. Celorepublikový průměr cen starších bytů se pohyboval kolem 20 tisíc korun za čtvereční metr.

Ceny starších rodinných domů jsou podobně jako ceny starších bytů nejvyšší v Praze. Během sledovaného období jejich cena v hlavním městě dosáhla necelých 7 900 korun za metr krychlový. Nejlevněji bylo možné starší rodinný dům koupit v Jihlavském kraji, kde se cena pohybovala okolo 1750 korun za metr krychlový. Celorepublikový průměr cen starších rodinných domů přesáhl 2,5 tisíce korun za metr krychlový zastavěného prostoru.

Cena starších rodinných domů se dále odvíjí od velikosti aglomerace, v které se nemovitost nachází. Nejlevnější byly starší rodinné domky v obcích s méně než dvěma tisíci obyvatel, kde se průměrná cena za metr krychlový pohybovala mírně pod 2100 korunami. Naopak ve městech s populací přesahující 50 tisíc obyvatel ceny překročily hranici 6200 korun za metr krychlový.

-Jan Soukup | MED | NašePeníze.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,680 23,860
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články