Češi jsou národem vynálezců - nejslavnější české vynálezy

15. 3. 2013 – 9:04 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Češi jsou národem vynálezců - nejslavnější české vynálezy
Statistické údaje za uplynulých pět let rovněž ukázaly, že si čeští přihlašovatelé postupně uvědomují význam patentové ochrany. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ne nadarmo se říká "zlaté české ručičky", nejnovější statistická data potvrzují, že Češi jsou národem zlepšovatelů a vynálezců. Úřad průmyslového vlastnictví v loňském roce udělil 670 patentů, což představuje nárůst proti roku 2011 o 23 procent. Vysokým školám a univerzitám udělil úřad 141 patentů.

Celkový počet patentů platných na území České republiky ke konci loňského roku činil téměř 29 tisíc. Češi podali 867 přihlášek vynálezů, nejvíce z oboru doprava a skladování, měření a optika a oborech organické a anorganické chemie. V tomto směru se také zvýšila aktivita českých univerzit.

Patenty do Čech proudí ze zahraničí, vynálezci věří českým podnikatelům.

Počet patentových přihlášek podaných cizinci se pohybuje v posledních letech kolem stovky ročně. Vloni se zvýšil o devět procent proti roku předchozímu. Potvrzuje se, že zahraniční vynálezci preferují pro získání patentové ochrany v České republice před cestou využití ochrany Evropského patentového systému.

V loňském roce jsme také získali 4660 patentů tzv. validací, kdy je udělený evropský patent na českém území. "Lze tedy usuzovat, že Česká republika je teritoriem, které majitelé evropských patentů chápou jako oblast vhodnou pro podnikání a pro investice do nových technologií," uvádí zpráva.

Statistické údaje za uplynulých pět let rovněž ukázaly, že si čeští přihlašovatelé postupně uvědomují význam patentové ochrany. Počet domácích přihlášek se v roce 2012 zvýšil proti roku 2011 o 10 procent.

Mezi nejslavnější české vynálezy například patří:

Kontaktní čočky – Otto Wichterle
Oblouková lampa - František Křižík
Bleskosvod – Václav Divíšek
Ruchadlo – bratranci Veverkové
Lodní šroub - Josef Ressel
Rozlišování základních krevních skupin - Jan Jánský
Chemická analýza za pomoci polarografie – Jaroslav Heyrovský
Plastická trhavina Semtex – Stanislav Beran
Kinesiskop – Jan Evangelista Purkyně

...a další.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články