Češi letos utahují opasky, nebudou mít z čeho šetřit

3. 1. 2012 – 9:15 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Češi letos utahují opasky, nebudou mít z čeho šetřit
finanční krize dopadla už i na peněženky běžných občanů, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Takřka polovina Čechů (40 procent) je smířena s tím, že si v roce 2012 bude muset utáhnout opasky a nebude vytvářet žádné finanční rezervy - tedy bude žít od výplaty k výplatě. Vyplývá to z průzkumu, který realizovala agentura Ipsos Tambor.

Naproti tomu jen necelých 13 procent plánuje, že v roce 2012 začne své finanční prostředky zhodnocovat ať už tím, že bude spořit, investovat své peníze, vloží je do nemovitostí, nebo pro zhodnocení finančních prostředků vyhledá služeb finančního poradce.

Přes osm procent respondentů by rádo poplatilo své dluhy a půjčky. Necelých 11 procent se chystá své finanční plány promyslet a teprve pak se rozhodnout, jak se svými penězi naložit. Téměř pět procent respondentů si hodlá vylepšit svou finanční situaci tím, že změní zaměstnání.

Z výzkumu dále vyplynulo, že 21 procent Čechů si myslí, že nepotřebuje žádné finanční předsevzetí, protože mají své finance zvládnuty dobře. Nejvíce si v tomto ohledu věří mladí lidé (18 až 24 let) a starší (55 až 65 let), kde jejich důvěra v to, že mají peníze dobře "zvládnuté", přesahuje 30 procent.

"Tyto výsledky potvrzuje i naše nedávné mezigenerační šetření mapující finanční gramotnost české populace. Také v něm si mladí lidé ve financích nejvíce věřili. Ale realita byla bohužel jiná. Jejich skutečné znalosti byly velmi slabé. Výrazně horší než v případě střední generace," prohlásila marketingová ředitelka finančně poradenské firmy Partners Lada Kičmerová.

"Z průzkumu je patrné, že finanční krize dopadla už i na peněženky běžných občanů. Přesto by lidé neměli rezignovat na finanční plánování. Především by měli omezit další zadlužování, a pokud mají volné finanční prostředky, je rozumné snažit se je co nejlépe investovat či pro ně vybrat vhodný spořicí produkt," radí Kičmerová.

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články