Češi neumí hospodařit s penězi, i když si myslí opak

2. 9. 2014 – 21:36 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Češi neumí hospodařit s penězi, i když si myslí opak
I když si 90 procent dotázaných myslí, že umí s penězi hospodařit, insolvencí stále přibývá. Jen v loňském roce požádalo o oddlužení 30 029 osob. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Češi by při výpadku příjmů přežili bez problémů čtyři měsíce a šest dní. V meziročním srovnání je to o dva týdny více a ve srovnání s prvním čtvrtletím letošního roku o tři týdny více. Ukázal to tradiční průzkum ING Bank – Svět spoření. Jiný průzkum však tvrdí, že Češi si o sobě myslí, že umějí dobře hospodařit, ale odborníci tvrdí opak.

Jedna skupina Čechů spoří čím dál víc na horší časy a s penězi by vyšla celkem dlouho. Jenže na druhé straně mnozí žijí bez finanční rezervy. Podle společnosti Vše pro insolvenci skoro třetina lidí ušetří méně než deset procent z toho, co vydělají. Pětina Čechů dokonce nemá žádnou finanční rezervu.

I když si 90 procent dotázaných myslí, že umí s penězi hospodařit, insolvencí stále přibývá. Jen v loňském roce požádalo o oddlužení 30 029 osob.

Osobní bankrot se nejčastěji týká dvou skupin osob. Tou první jsou lidé se základním a středoškolským vzděláním, kteří jsou finančně negramotní a nedokážou objektivně zhodnotit, zda jsou například schopni splácet půjčky. Druhou skupinou jsou pak osoby, které se do osobního bankrotu dostaly bez svého zjevného zavinění. Jsou to lidé, kteří například zdědí dluhy, ztratí zaměstnání, dlouhodobě onemocní, a tím u nich dojde k poklesu příjmů,“ vysvětlil Jan Malý, ohlášený společník společnosti VPI CZ, v.o.s.

Lidé totiž často neuváženě půjčují svým přátelům, rodinným příslušníkům nebo novým láskám. Dlužníci pak často používají takto získané peníze na zaplacení již existujících půjček. Kamarád se totiž na platební morálku ani na bonitu neptá.

Stranou střádají alespoň několik set korun čtyři z pěti domácností. Výše úspor je ale podle odborníků nedostatečná. „Finanční rezervy českých domácností jsou příliš nízké, pří výpadku příjmu se do finančních problémů dostane drtivá většina z nich. Podle dostupných průzkumů téměř třetina domácností má finanční rezervu pouze na týden až měsíc. Každý patnáctý Čech dokonce na méně než týden a 35 procent lidí na dva až tři měsíce. Pouze 29 procent Čechů vydrží svými finančními prostředky pokrýt životní náklady déle než čtvrt roku. Navíc pětina českých rodin nemá finanční rezervu vůbec žádnou,“ potvrdil Jan Malý.

Ne každý je na tom ale špatně

Některé domácnosti si ale vedou dobře. Podle ING Bank Index potenciálu spoření roste. Kdyby domácnosti chtěly, mohly by ušetřit dokonce až 32 procent ze svých příjmů.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články