Češi odmítají myslet na stáří, pak si jen stěžují

15. 6. 2015 – 0:31 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Češi odmítají myslet na stáří, pak si jen stěžují
Otázce života v důchodu se většina z nás vyhýbá. Ale to je velká chyba. Stane se totiž, že nás zaskočí nenadálé situace, na které jsme se nedokázali nebo nestihli připravit. Jednou z nich může být bydlení které už nevyhovuje našim možnostem a našim silám. | zdroj: NašePeníze.cz

Při přípravě na stáří je nutné myslet kromě finanční stránky i na to, aby míso, kde poslední roky života chceme trávit, bylo seniorskému věku řádně přizpůsobeno.

Otázce života v důchodu se většina z nás vyhýbá. Ale to je velká chyba. Stane se totiž, že nás zaskočí nenadálé situace, na které jsme se nedokázali nebo nestihli připravit. Jednou z nich může být bydlení které už nevyhovuje našim možnostem a našim silám.

Průzkum Raiffeisen stavební spořitelny ukázal, že lidé mezi čtyřiceti a pětapadesáti lety nejsou v otázce bydlení v seniorském věku moc odpovědní. Téměř třetina z nich se otázkou, jak bydlení uzpůsobit, plánuje zabývat až za více než dvacet let, pouze 11 % do pěti let.

"Zdá se, že lidé čekají, až problémy nastanou. Moc nepřemýšlejí nad tím, že potom už na změny nemusí mít ani energii, ani peníze,“ uvádí Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny. Mnozí lidé v produktivním věku si neuvědomují, co na ně ve stáří čeká a jak finančně náročné může být provedení nutných stavebních úprav, či úplná změna bydlení.

Měly by to být děti, kdo své rodiče upozorní na nutnost případných úprav bydlení. Jenže téměř 54 % procent z nich budoucnost svých rodičů neřeší a považuje to za zbytečné. Přitom vhodné bydlení dokáže člověku pomoci, aby prožil aktivní a spokojené stáří ve svém domově a v okruhu svých přátel. Jeho základem je bezbariérovost, tedy například absence schodů a zbytečných prahů, výtah, vhodný nábytek, dostatečná šířka dveří, protiskluzové podlahy nebo i sprchový kout místo vany. Myslet na své rodiče znamená myslet i na sebe. Zařídit si své bydlení vkusně a účelně je zapotřebí hlavně včas.

"Zabývat se otázkou, jak budeme bydlet, až zestárneme, je důležité ještě v produktivním věku. To jsme totiž ještě stále ekonomicky aktivní a máme i dostatek energie a financí na její řešení,“ dodává Jitka Jechová.

Existuje ale i skupina lidí, která má v bydlení jasno. Buď své bydlení zrekonstruují způsobem, který je vyhovující pro stáří, nebo počítají se stěhováním do seniorského domu. Pro zlepšování poskytovaných služeb v těchto zařízeních vznikla v loňském roce Značka kvality sociálních služeb. Do projektu se může přihlásit kterýkoliv z domů pro seniory a usilovat o zisk jedné až pěti hvězdiček, obdobně jako např. hotely. Značka v tomto případě neoceňuje luxus, nýbrž kvalitu služeb a zejména vypovídá o tom, jak se seniorům v daném domově žije.

Pozitivní a zejména aktivní přístup k otázkám bydlení v pozdějším věku je bohužel spíše výjimkou. Nečekejte proto na to, co přijde, a buďte připraveni. Začněte si spořit, ať máte rekonstrukci v pozdějším věku z čeho uhradit.

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články