Češi si v USA postaví novou ambasádu za 600 milionů

11. 4. 2012 – 20:03 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Češi si v USA postaví novou ambasádu za 600 milionů
Negativní je pouze ekonomické hledisko, protože v době vládních úspor a rozpočtových škrtů má nová budova přijít na 579 milionů korun, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Česká republika by na svém pozemku v hlavním městě USA měla mít do čtyř let nový zastupitelský úřad. Záměr výstavby ambasády ve Washingtonu, který počítá s náklady okolo 600 milionů korun, ve středu odsouhlasila vláda Petra Nečase (ODS).

Stávající budova zastupitelství leží společně s rezidencí velvyslance na tříhektarovém pozemku v ulici Spring of Freedom. Ambasáda pochází z roku 1969 a dosud neprošla žádnou komplexní rekonstrukcí. "V roce 1998 byla provedena pouze rekonstrukce topení a chlazení a v roce 2008 nejnutnější úpravy vstupních a reprezentačních prostor," uvádí ministerstvo zahraničí.

Nynější zastupitelský úřad má tři hlavní slabiny – technickou, provozní a bezpečností. V budově jsou ve špatném stavu rozvody vody, elektřiny, kanalizace i klimatizace. Chybí tu garáže pro služební auta, reprezentační prostory jsou málo variabilní a skladové prostory nedostatečné, stýská si rezort Karla Schwarzenberga (TOP 09). Žadatelé o víza navíc vstupují přímo do areálu, a tak je nezbytné zvýšit jejich bezpečnostní kontrolu.

Ministerstvo zahraničí budovu vystavěnou podle projektu americké architektonické kanceláře Macomber a Peter z Washingtonu už prakticky odepsalo. "Ani investicí v řádu stovek milionů korun do její komplexní rekonstrukce by totiž nebylo možné odstranit všechny problémy a zároveň dosáhnout přiměřeného využití potenciálu, který představuje vlastnictví unikátního areálu ve Washingtonu," zmiňuje rezort.

Záměr výstavby nového objektu na stejném místě má naopak podle české diplomacie řadu pozitiv. "Nahrazení stávající nevhodně řešené a architektonicky nevýrazné budovy zastupitelského úřadu budovou zcela novou umožní využít tohoto potenciálu pro reprezentaci ČR na úrovni přiměřené významu USA na mezinárodní scéně, strategické povaze bilaterálních vztahů a v neposlední řadě také významu diplomatického sboru i širší mezinárodní komunity ve Washingtonu," vypočítává ministerstvo.

V době škrtů jde o významnou investici

Negativní je pouze ekonomické hledisko, protože v době vládních úspor a rozpočtových škrtů má nová budova přijít na 579 milionů korun. Dalších 30 milionů má stát pronájem náhradních prostor pro diplomaty na dva roky, kdy mají na pozemku místo nich pracovat stavební dělníci.

Prvních devět milionů si na konto nejspíš připíše společnost Chalupa architekti s.r.o., která vyhrála v architektonické soutěži nad 86 dalšími návrhy. Ministerstvo zahraničí firmě sumu zřejmě poskytne ve výběrovém řízení bez uveřejnění, a to za přípravu zakázky a návrh stavby.

Struktura výdajů počítá letos s celkem 20 miliony korun, kromě přípravy zakázky a návrhu stavby je chce ministerstvo zahraničí investovat do dokumentace pro stavební řízení. Dokumentační fáze má pokračovat i o rok později, aby mohlo v roce 2014 začít stavební řízení a pak přišel čas na položení základního kamene a zahájení stavebních prací. Samotná výstavba má odstartovat v roce 2015 a rok na to by už nová budova měla sloužit svému účelu.

Po 20 milionech v roce 2012 jsou pro další roky náklady odhadnuté na 25 (2013), 140 (2014), 256 (2015) a 138 milionů korun (2016). Od zahájení prací na studii by měl nový zastupitelský úřad stát za 54 měsíců, ministerstvo při výstavbě počítá i s americkým partnerem, který ohlídá všechny místní normy.

"Výdaje státního rozpočtu potřebné k uskutečnění záměru by byly kompenzovány očekávanými příjmy z prodeje nemovitého majetku v ČR a v zahraničí, s nímž je příslušné hospodařit ministerstvo zahraničních věcí," slibuje rezort. Naplánoval si, že za loňský a letošní rok by mělo jít dohromady o 520 milionů korun a v následujících letech o další půl miliardy.

-Jan Kálal | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články