Češi vnímají ekonomickou situac nejoptimističtěji za poslední roky

24. 4. 2014 – 18:57 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Češi vnímají ekonomickou situac nejoptimističtěji za poslední roky
Dvě třetiny (66%) Čechů uvedlo, že se cítí šťastní. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Výzkum agentury Ipsos ukázal na ustupující dopady krize a stabilizaci podmínek v České republice, Češi se ovšem cítí pod velkým tlakem. Přibylo lidí očekávajících zlepšení podmínek v České republice i zlepšení své osobní ekonomické situace.

Pozitivní očekávání se promítají do menších obav ze ztráty zaměstnání a do oživení spotřebitelského chování, kdy lidé plánují zvyšování svých výdajů. Dvě třetiny (66%) Čechů se cítí šťastných, 63% populace se ale zároveň cítí pod tlakem, aby byli úspěšní - Češi se cítí pod tlakem výrazně častěji než obyvatelé sousedních zemí i většiny Evropy.

Téměř čtvrtina (23%) dotázaných uvedla, že očekává zlepšení své osobní ekonomické situace v následujících šesti měsících, v září loňského roku to bylo pouze 17% dotázaných. Zdrženlivější jsou lidé ve vnímání ekonomických podmínek v České republice – zlepšení očekává 12 % dotázaných (v září 2013 to však bylo pouze 7% Čechů).

Dvě třetiny (66%) Čechů uvedlo, že se cítí šťastní. V mezinárodním srovnání ovšem Češi výrazně zaostávají za většinou Evropy i světa – méně šťastní než Češi jsou v Evropě už jen Rusové, Maďaři a Španělé. To souvisí i s pociťovaným tlakem – 63% veřejnosti uvádí, že se cítí pod tlakem, aby byli úspěšní a vydělávali dostatek peněz, což řadí Čechy spolu s Rusy a Číňany mezi země, kde je pociťován největší tlak na úspěch a výdělek.

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články