Češi z daní odepsali 1,3 miliardy korun které příspěli na charitu

2. 10. 2012 – 14:45 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Češi z daní odepsali 1,3 miliardy korun které příspěli na charitu
Každý druhý Čech přispívá na charitu, většinou ale jen nárazově, Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Na charitu přispívá více než polovina lidí v České republice, pravidelně však jenom šest procent. Vyplývá to z výsledků průzkumu zadaného humanitární organizací ADRA, jehož výsledky byly zveřejněné v úterý.

Dárci si v minulém roce z daňového základu odepsali celkem 1,3 miliardy korun.

Podle průzkumu, který provedla společnost STEM/MARK, se dvě třetiny lidí nezajímají, jak byl jejich dar využit. Z toho podle koordinátorky programu Mince denně Michaely Kreuterové vyplývá, že "darování u většiny lidí není promyšleným činem, ale spíše momentálním rozhodnutím na základě nárazového pocitu."

"Češi většinou darují lidem postiženým přírodní nebo humanitární katastrofou, a to jak prostřednictvím dárcovských SMS, tak on-line nebo přímou platbou na účet. Pro rozvoj a dlouhodobou udržitelnost veřejně prospěšných projektů je ale velmi důležité, aby česká veřejnost začala vnímat pravidelnou podporu jako přirozenou věc, podobně jako je tomu v západních zemích," říká ředitelka Fóra dárců Klára Šplíchalová.

Pravidelné dárcovství má podpořit kampaň Mince denně zaměřená na lidi, kteří jsou ochotni darovat nějakou menší částku každý měsíc. "Začínáme na jedné koruně, tedy třiceti korunách měsíčně," řekla Kreuterová s tím, že aktuálně mají trvalý příkaz na podporu charity nastavený jen dva lidé ze sta.

Nejproblematičtější je podle Kreuterové získat peníze na chod neziskové organizace. "Polovině dárců vadí, když jejich dar organizace použije na svůj provoz," uvedla.

Kamila Kinštová

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články