Česká armáda loni utratila za zahraniční mise 1,8 miliardy

12. 6. 2012 – 22:08 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česká armáda loni utratila za zahraniční mise 1,8 miliardy
Hlavní oblastí nasazení české armády byl v roce 2011 Afghánistán, kde během roku působilo až 720 českých vojáků. Foto:Army | zdroj: NašePeníze.cz

Téměř dvě miliardy korun zaplatila Česká republika v roce 2011 za nasazení svých vojáků v zahraničních misích. Vyplývá to z materiálů ministerstva obrany.

Hlavní oblastí nasazení české armády byl v roce 2011 Afghánistán, kde během roku působilo až 720 českých vojáků. Jejich hlavními úkoly byla rekonstrukce země, výcvik místních bezpečnostních složek a podpora nasazených sil. V příštích dvou letech by však měly náklady na zahraniční misi v Afghánistánu výrazně klesat, protože vláda už schválila proces stahování jednotek. Na konci roku 2014 by v Afghánistánu mělo zůstat jen 170 vojáků.

Vloni působili vojáci i na základně Shank v provincii Lógar. Český provinční a rekonstrukční tým (PRT) čítající 300 vojáků a 12 civilních odborníků se tam podílel na výcviku afghánských bezpečnostních sil či organizoval speciální výjezdy týmu pro likvidaci nevybuchlé munice a výbušnin. Vojáci se zúčastnili 900 operací a patrol v jednotlivých distriktech provincie Lógar. Vojenská policie navíc vycvičila v rámci PRT přes 1100 afghánských policistů. PRT také zajišťovalo desítky projektů na pomoc tamnímu obyvatelstvu.

Čeští vojáci působili i na mezinárodním letišti v Kábulu, kde její devatenáctičlenná jednotka AMT (Air Mentor Team) cvičila personál afghánských vzdušných sil na vrtulnících Mi-24 a Mi-17. Tato jednotka nalétala v roce 2011 při výcviku s afghánskými piloty a palubními střelci více než 1000 letových hodin. Bylo zde také 61 vojáků z jednotky NSE, kteří zabezpečovali administrativní a logistickou podporu, čtrnáctičlenná lehká jednotka chemické a biologické ochrany a v kábulské francouzské vojenské nemocnici působil jedenáctičlenný český chirurgický tým.

V provincii Wardak během roku působilo až 54 vojáků z české jednotky OMLT. K jejím hlavním úkolům patřil výcvik praporu Afghánské národní armády. Jednotka OMLT se v roce 2011 zúčastnila s afghánskými vojáky tří stovek společných patrol, operací a zabezpečení logistických konvojů. Ve Wardaku působil v Národním policejním výcvikovém centru Afghánské národní policie také dvanáctičlenný tým vojenské policie, která tam vycvičil na 1600 afgánských policistů.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články