Česká ekonomika raketově roste

15. 5. 2015 – 11:49 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česká ekonomika raketově roste
I když ještě není známa struktura HDP, je pravděpodobné, že za ní stojí do velké míry všechny složky agregátní poptávky od spotřeby domácností přes investice po vývozy. Foto:SXC, Text: Jan Bureš | zdroj: NašePeníze.cz

Česká ekonomika na začátku roku nabrala neuvěřitelné tempo a výrazně překonala očekávání ekonomů i centrální banky. Mezikvartálně vzrostla o 2,8 % a meziročně dokonce o 3,9 %. To je nejrychlejší růst za posledních šest let. Naposledy česká ekonomika dosáhla takových temp růstu ještě před velkou finanční krizí na jaře 2008.

I když mezičtvrtletní dynamika může být zkreslená legislativními úpravami v oblasti spotřebních daní a takto silné mezičtvrtletní tempo je těžko udržitelné, rok 2015 bude již s vysokou pravděpodobností o poznání lepší, než je dnešní odhad ekonoma Jana Bureše i odhad centrální banky (2,5 %).

I když ještě není známa struktura HDP, je pravděpodobné, že za ní stojí do velké míry všechny složky agregátní poptávky od spotřeby domácností přes investice po vývozy. Česko těží z restartu domácí poptávky a současně i ze zrychlujících útrat sousedních německých domácností (ty zrychlují přesto, že německé HDP jako celek lehce zpomalilo). Česko je nejvíce závislé na nejprůmyslovějších regionech Německa jako Severní Porýní a na některých spolkových zemích bývalého Východního Německa (viz graf níže).

clipboard0722  

Na zahraničních trzích včera způsobil rozruch Mario Draghi. Šéf ECB včera trhům vzkázal, že přes dosavadní úspěchy kvantitativního uvolňování rozhodně nehodlá ukončit program předčasně. I tak to ale dolaru na frontě s eurem příliš nepomohlo. Dolar je pod tlakem kvůli tomu, že trhy postupně přestávají věřit v první růst amerických sazeb v tomto roce (podle nás až příliš pesimistický scénář).

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,110 23,290
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články