Česko by mohlo přijít o armádu

13. 4. 2012 – 8:47 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česko by mohlo přijít o armádu
Jen v tomto roce musí ministerstvo vázat zhruba 1,4 miliardy korun, Foto:Army | zdroj: NašePeníze.cz

Armáda nebude schopná plnit ani své základní úkoly, pokud se stane rozpočtový výhled ministerstva obrany na roky 2013 a 2014 realitou. Na čtvrtečním jednání sněmovního výboru pro obranu to řekl ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

"Situace je pro nás samozřejmě obtížná a vážná, to nechci v žádném případě zakrývat. Jen v tomto roce musí ministerstvo vázat zhruba 1,4 miliardy korun," řekl. Na rozdíl od let 2009 a 2010 podle jeho slov ministerstvu nikdo peníze "nezcizil" pro jiné rezorty, ale škrty v obraně jsou součástí celkové redukce. Proto Vondra vázání peněz bere jako realitu a respektuje ho.

"Ten výhled na roky 2013 a 2014 je pro nás ale nepřijatelný. Pokud by ta čísla z výhledu měla být realitou, tak je to konec, tak armáda není schopná plnit ani své základní ústavní úkoly," dodal. Jednání o rozpočtech na příští dva roky teprve probíhají a on doufá, že se mu podaří plánované škrty zmírnit.

Podle Vondry je možné na období let 2012 až 2014 najít v rezortu další úspory ve výši zhruba jedné miliardy: "Více z toho ale takzvaně nevyvaříme."

Ministrova slova potvrdil i jeho první náměstek Jiří Šedivý, podle něj bude muset rezort přehodnotit vojenskou strategii z roku 2008. "V roce 2009 jsme měli v rozpočtu 55 miliard korun, ve výhledu na roky 2013 a 2014 jdeme až na 35 miliard. Bez významných strukturálních opatření nemůžeme zachovat základ naší činnosti," vysvětlil Šedivý s tím, že by se škrty mohly dotknout i počtu personálu.

To náčelník Generálního štábu Armády ČR Vlastimil Picek rovnou vypočítal, co všechno bude muset armáda kvůli vázání prostředků omezit již tento rok: "Velmi drasticky musíme omezit provoz a opravy techniky, nákup materiálu, zahraniční cesty, ve velké míře také prezentaci na veřejnosti. Dojde i na redukci posádek a chceme se zbavit postradatelných a podpůrných prvků a slučovat agendy."

Armáda také bude muset podle Picka vyhlásit novou organizační strukturu a zrušit řadu velitelských prvků, přednost naopak bude dávat jednotkám v terénu.

Členové výboru se za ministra obrany postavili, s přednesenými čísly měli očividný problém. "Ještě někdo z ministerstva pro nás má nějakou jobovku? Mám obavu, že i když pan ministr říká, že ten výhled je nepředstavitelný a nemožný, že to bude realita, že to tak dopadne. Obávám se, že nám nezbyde než sáhnout do ambic," řekl například šéf výboru pro obranu Jan Vidím (ODS).

"My do těch ambicí sáhnout musíme už za současného stavu, přijdeme sem s novou obrannou strategií. Pokud si nedáme pozor, můžeme se dostat do situace, kdy rozpočet obrany bude poloviční než rozpočet vnitra. A tím bychom vyslali jasný signál i do zahraničí, že tento stát rezignuje na obranu," reagoval Vondra.

Antonín Seďa z opoziční ČSSD k tomu doplnil, že v demokratických zemích existuje pravidlo, podle kterého je rozpočet ministerstva obrany vždy vyšší než rozpočet ministerstva vnitra: "Podle toho se dá posoudit, zda je země demokratická. U nás to tak bohužel není."

Výbor nakonec přijal usnesení, v němž říká, že rozpočtový výhled ministerstva obrany na roky 2013 a 2014 považuje za zcela nepřijatelný pro zajištění vnější bezpečnosti České republiky. Vyzval také Bezpečnostní radu státu, aby jeho usnesení vzala v potaz.

-Filip Nachtmann | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články