Česko i Slovensko patří mezi bohaté státy světa

12. 3. 2014 – 20:14 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Česko i Slovensko patří mezi bohaté státy světa
Vyspělý svět, Česko ani Slovensko nevyjímaje, patří mezi bohaté státy světa. Naše bohatství je tak velké, že ho můžeme doslova splachovat do záchodu. Či přesněji: Splachovat s ním záchod. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Standard bydlení se zvyšuje. Mnohde ale pomalu a s obtížemi. Zatímco záchod či vanu nebo sprchu přímo v bytě považuje většina lidí za samozřejmost, někteří si o tom mohou nechat jen zdát. A to i v Evropské unii.

Pohodlné a kvalitní bydlení bývá známkou vyspělosti země. Sice se s růstem bohatství státu často zmenšují průměrné výměry bytů, protože prostor se stává dražším, vybavenost bytů stoupá. Ovšem i tak zdaleka ne každá domácnost má na dosah samozřejmosti, za jaké jsme si zvykli považovat záchod či vanu nebo sprchový kout přímo v bytě.

V celé Evropské unii žije 3 % lidí, kteří si luxus vlastní splachovací toalety nemohou dovolit. Více jich je v nových členských zemích, kde jejich podíl dosahuje 12,3 %[1], ovšem ani v původní EU 15 se najde 0,5 % lidí bez základního vybavení.

Vlastní WC je kupodivu méně častá než vlastní vana nebo sprcha. V rámci celé Evropské unie bez „mycího příslušenství“ žije pouze 2,7 %, přičemž v nových zemí EU 11,5 % a ve starší EU 15 jen 0,4 %.

Česká republika se bytovým vybavením blíží spíše západoevropským zemím. Vlastní splachovací záchod chybí pouze 0,9 % domácností, vanu ani sprchu nemá 0,6 % českých domácností. Sousední Slovensko je na tom podobně (1,1 % domácností bez WC a 0,3 % bez vany a sprchy). Situace se přitom zlepšuje. Ještě v roce 2005 bylo v bez záchodu Česku 2 % a na Slovensku 3,2 % domácností a bez sprchy či vany v Česku 1,4 % a na Slovensku 1,3 % domácností.

Nejhůře ve statistice dopadá Rumunsko. I v jeho případu se ale situace zlepšuje. Bez splachovacího WC je v Rumunsku 37 % obyvatel, přičemž ještě v roce 2007 jich bylo 44 %. Vanu ani sprchu nemá 35,4 % Rumunů, což znamená také významné zlepšení oproti roku 2007, kdy jich bylo 41,8 %.

Prakticky 100% pokrytí splachovacími toaletami mají severské země – Norsko, Island, Švédsko a Nizozemí. Blíží se jim ještě Švýcarsko (0,1 % lidí bez WC), Malta (0,1 %) a Španělsko (0,1 %).

Jsme bohatí

Vyspělý svět, Česko ani Slovensko nevyjímaje, patří mezi bohaté státy světa. Naše bohatství je tak velké, že ho můžeme doslova splachovat do záchodu. Či přesněji: Splachovat s ním záchod.

„Více než miliarda lidí na světě nemá přístup ke kvalitnímu zdroji pitné vody,“ uvádí encyklopedie Wikipedia.org. Bez přístupu k pitné vodě je v současnosti přibližně 800 mil. lidí, tedy cca 11 % světové populace. I proto je voda je občas přirovnávána ke zlatu budoucnosti a někteří fatalisté již rýsují novodobé války o vodu. A v takové situaci si můžeme dovolit splachovat pitnou vodou.

Přinejmenším ke splachování je možné používat užitkovou vodu. Příliš často ale využívaná není. Většina domů má pouze jedny rozvody vody, a tudíž není připravena na využití např. dešťové vody.

-Petr Zámečník | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články