Český důchodový systém bude potřebovat brzkou a komplexní reformu

18. 5. 2015 – 14:32 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Český důchodový systém bude potřebovat brzkou a komplexní reformu
Důchodový systém v naší zemi je velmi nedostačující a ve srovnání se systémy západních států jsme daleko pozadu. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Poslanecká sněmovna nedávno schválila vládní návrh novely, která prakticky uzavírá fondy druhého důchodového pilíře pro nové klienty. Ministerstvo financí by také mělo v brzké době připravit návrh na definitivní zrušení druhého pilíře. Pouze zrušení II. pilíře důchodového spoření ale nestačí.

Důchodový systém v naší zemi je velmi nedostačující a ve srovnání se systémy západních států jsme daleko pozadu. I když jde většina z nich pozitivním směrem, drobné úpravy III. pilíře, které vláda plánuje, nebudou stačit. Například navýšení provizí z prodeje penzijního spoření, povinnost platit příspěvek do DPS (doplňkového penzijního spoření) pro zaměstnavatele u některých profesí a také daňové zvýhodnění všech zaměstnavatelů, kteří přispívají svým zaměstnancům, jsou vše správné kroky.

Mnoho lidí se také dnes oprávněně ptá, proč si spořit, když mi pak stát stejně vše zdaní? Osvobození od daně je v současné době možné jen u doživotních výplat. Proto je rozhodně vhodné osvobodit například i výplatu po dobu deseti let.

Abychom ale dohnali léta ztracená nekonečnými diskusemi, bude český důchodový systém potřebovat velmi brzkou a komplexní reformu, nejen další nekoncepční dílčí úpravy jednotlivých pilířů. Důležitým úkolem bude hlavně přesvědčit občany o tom, že mít III. pilíř je vlastně nutností pro to, aby ve stáří měli z čeho žít, a zbavit je strachu, že o všechny finanční prostředky můžou přijít.

Autor: Anežka Kneeová, analytička společnosti Swiss Life

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články