Český průmysl roste, stavebnictví naopak upadá

6. 4. 2012 – 9:49 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Český průmysl roste, stavebnictví naopak upadá
K růstu průmyslu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Průmyslová produkce v ČR se v únoru meziročně zvýšila o 4,7 procenta, hodnota nových zakázek vzrostla o 10,5 procenta. V lednu přitom průmysl rostl jen jen o 3,1 procenta. Stavební produkce však v únoru klesla meziročně o 16 procent.

Stavební úřady v únoru vydaly meziročně o 4,9 % stavebních povolení méně a jejich orientační hodnota klesla o 49,9 %. Bylo zahájeno meziročně o 11,9 % bytů méně. Dokončeno bylo o 2,2 % bytů méně.

Stavební produkce v únoru 2012 se po očištění od vlivu počtu pracovních dnů snížila o 17,2 %. Propad stavební produkce zčásti ovlivnily extrémně nízké teploty (v únoru 2012 byla průměrná teplota o 4,1 °C nižší proti dlouhodobému normálu), které dočasně zastavily práce na některých stavbách.

Stavební produkce od počátku roku do konce února klesla ve srovnání se stejným obdobím roku 2008 o 38,4 %.

Na únorovém propadu českého stavebnictví se nejvíce podílela nepřízeň počasí, a tak ani dvouciferný pokles nepřeceňujme, řekl analytik ČSOB Petr Dufek.

„I když se počasí v dalších měsících zlepší a stavebníci budou dohánět zimní skluz, tak celkové výsledky tohoto odvětví budou letos opět velmi slabé,“ uvedl Dufek a upozornil, že půjde už o čtvrtý rok soustavného propadu českého stavebnictví v řadě.

„Vývoj stavební produkce potvrzuje pesimistická očekávání. I když jsou únorové výsledky negativně ovlivněny nepříznivým počasím, je zjevný trend dalšího poklesu českého stavebnictví a to především v oblasti inženýrského stavitelství,“ komentoval zveřejněné údaje Pavel Kliment, partner odpovědný za služby pro stavebnictví a nemovitosti společnosti KPMG Česká republika. Podle jeho slov optimismu nepřidává ani pokračující pokles v objemu bytové výstavby.

„Stavebnictví podle nás není na cestě z krize. Není na růstové trajektorii. Ekonomika bude mít i letos problémy. Domácnosti budou stále šetřit. Reálné příjmy domácností kvůli vysoké inflaci poklesnou,“ odhaduje hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora s tím, že stavebnictví nenahrávají ani škrty ve veřejném sektoru, který nemá na financování veřejných staveb. „Obáváme se, že na hodnoty produkce z roku 2008 se dostaneme nejdříve v roce 2015,“ zakončil Pikora.

Průmyslu se daří, tempo ale zpomalí

K meziročnímu růstu nejvíce přispěla automobilová výroba, a to o 15,4 procenta. Výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla vzrostly o 7,8 procenta a výroba elektrických zařízení o 12 procent. Nejvíce naopak meziročně klesla výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení, a to o 10,7 procenta.

Průmyslová výroba ČR začíná v roce 2012 velmi dobře, ale není příliš pravděpodobné, že by podobným tempem rostla i po zbytek roku, říká analytik skupiny Citfin Jiří Šimek.

„Prim v růstu českého průmyslu hrají opět automobilky, kterým se daří dobývat evropský i asijský trh,“ komentoval výsledky i Petr Dufek, analytik ČSOP. Podle jeho slov velmi dobrá čísla ukazují také zakázkové knihy, podle kterých se poptávka po tuzemské produkci zvyšuje o více než deset procent. „Průmysl se může pochlubit silnými výsledky, které však nejsou plošné, ale jsou spojeny především s auty a výrobou elektrotechniky na export,“ zakončil Dufek.

„Českému průmyslu se zatím daří dobře, ale když se podíváme do zahraničí, které především stojí za růstem českého průmyslu, tak příliš optimismu není,“ řekl Šimek s tím, že na tento fakt ukázala také včerejší čísla o německé průmyslové výrobě, která v únoru zklamala propadem o 1,3 procenta. „Průmysl v letošním roce zdaleka nedosáhne téměř sedmiprocentního růstu, jako tomu bylo v loňském roce,“ míní Šimek. Na druhou stranu však dodává, že nejpesimističtější scénáře o propadu průmyslu v roce 2012 se pravděpodobně také nenaplní.

„Na solidní výsledky průmyslu poukázal již index nákupních manažerů zveřejněný na začátku tohoto týdne, jehož hodnota se překvapivě výrazně zvýšila,“ uvedl David Marek, hlavní ekonom společnosti Patria Finance a upozornil, že optimismus mírní pohled na krátkodobou dynamiku průmyslové výroby. „Meziměsíční změna byla v posledních třech měsících záporná. Vzhledem k otevřenosti české ekonomiky, přičemž průmysl je nejvíce citlivý na vývoj zahraniční poptávky, nabádá k opatrnosti i pohled na ekonomická data ze zahraničí. Indexy nákupních manažerů v Německu, Rakousku, Francii a dalších západoevropských zemích v březnu opět klesly. Průmyslová výroba i nové zakázky v Německu se také snížily,“ řekl Marek. Podle jeho slov je prozatím možné v letošním roce počítat se zvýšením průmyslové výroby o 2,0 procenta.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články