Český vládní dluh jde na dračku

19. 7. 2012 – 8:20 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Český vládní dluh jde na dračku
Výnosy českých vládních dluhopisů se totiž pohybují na historických minimech., Foto:Radka Malcová | zdroj: NašePeníze.cz

České vládní dluhopisy jdou v posledních dnech a týdnech na dračku a ne jinak by tomu mělo být podle analytika ČSOB Jana Čermáka i ve středeční aukci dluhopisu maturujícího v roce 2021. Podle něj jsou tři důvody, proč je český vládní dluh tak atraktivní.

Výnosy českých vládních dluhopisů se totiž pohybují na historických minimech.

"Aniž bychom letos měli důkazy v podobě konkrétních dat potvrzujících rostoucí zájem zahraničních investorů, neboť údaje o držbě dluhopisů ze strany nerezidentů jsou zpožděné, nabízí se zvýšená zahraniční poptávka jako nejlogičtější vysvětlení nákupní horečky na českém trhu. Realokace aktiv, kdy portfolio investoři stahující se ze španělského a italského dluhopisového trhu částečně přesouvají svá aktiva jinam, pozitivně zasáhla nejen země jako např. Dánsko či Švédsko, ale dotkla se i České republiky. Po snížení sazeb ze strany ECB navíc výnosy dluhopisů u ´bezpečných´ zemí eurozóny klesly prakticky k nule. Což logicky ještě více učinilo české vládní dluhopisy atraktivní," přiblížil hlavní důvod analytik Čermák.

Druhým silným momentem, který logicky přiživil zájem o české a polské vládní dluhopisy, pak podle něj souvisí s (očekávaným) vývojem oficiálních úrokových sazeb. "Ty se po nedávném zásahu v ČR ocitly na historických minimech a tak domácí hlad po bezpečném korunovém výnosu nad hladinou jednoho procenta ještě dále vzrostl," poznamenal Čermák.

A konečně nedílnou součástí úvah o tom, proč se českým vládním dluhopisům tak daří, musí být podle analytika ČSOB také pohled na stranu nabídky, což úzce souvisí i se středeční aukcí. "Zde se totiž jako jasné plus ukazuje být při relativně přísné rozpočtové politice fakt, že se českému státu v první polovině roku podařilo výrazně ´předfinancovat´ své potřeby rozpočtu a dluhové služby na celý rok 2012. Vezmeme-li k sobě emisní plán dluhopisů, tak se ministerstvu financí už podařilo pokrýt 97 procent celoroční potřeby financování. Tudíž do konce roku zbývá podle plánu naemitovat dluhopisy jen za ´nějakých´ deset miliard korun a to včetně spořících dluhopisů pro veřejnost. To je pochopitelně směšně malá nabídka, což trh dobře ví a proto je český vládní dluh tak drahý," dodal analytik.

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články