Chce vám exekutor sáhnout na nemovitost? Klepněte ho přes prsty

26. 6. 2015 – 8:59 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Chce vám exekutor sáhnout na nemovitost? Klepněte ho přes prsty
Nucený prodej nemovitosti dlužníka bude až na posledním místě. Jinak může exekutor postupovat jen tehdy, když s tím bude dlužník souhlasit. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Prezident Miloš Zeman podepsal novelu zákona, podle kterého se omezí nucený prodej nemovitosti dlužníka. Exekutoři nově nebudou moci zabavit mnohem více věcí. Jenže novela zákona se nelíbí Exekutorské komoře a problémy může přinést i podle České asociace věřitelů.

Exekuce se protáhne a dluh naroste

Změní se například postup exekuce. Nucený prodej nemovitosti dlužníka bude až na posledním místě. Jinak může exekutor postupovat jen tehdy, když s tím bude dlužník souhlasit. Omezí se tedy i dražby nemovitostí. Podle Exekutorské komory se ale touto změnou exekuce prodlouží až na dvojnásobek a dluh bude vyšší o nasčítané úroky.

Dnes je zpravidla postupováno od méně invazivních způsobů k těm více invazivním, navíc určení, které metody budou pro dlužníka menším zásahem do jeho života, vždy závisí na konkrétních okolnostech případu. Postupné postihování majetku dlužníka navíc zvyšuje riziko nekorektního nakládání dlužníka s majetkem, který bude postižitelný až v pozdějších krocích. Celkově pak tento postup může vést ke zbytečným sporům, výraznému prodloužení a také zdražení exekučního řízení, na což doplatí nejen věřitelé, ale i dlužníci, kteří veškeré náklady navíc budou muset zaplatit,“ uvedl před nedávnem Pavel Staněk, prezident České asociace věřitelů.

Hračky už vám exekutor nesebere

Mění se i výčet věcí, které vám exekutor nesmí zabavit. Přibude například studijní a náboženská literatura, dětské hračky nebo písemnosti osobní povahy.

Z původně navrhovaných 50 tisíc korun snížila novela hranici výši pohledávek na 30 tisíc korun. Takové pohledávky tedy nebude možné až na výjimky uhradit nuceným prodejem nemovitosti, v níž má dlužník trvalý pobyt. Exekutoři by mohli nařídit prodej nemovitosti kvůli pohledávkám na výživném a náhradě újmy na zdraví nebo újmy způsobené trestnými činy. Nově také nebude moci k vyrovnání dluhu sloužit penzijní připojištění.

„Je správné, že stát chce poskytnout ochranu dlužníkům, aby se např. kvůli pohledávce mobilního operátora v hodnotě 6 000 Kč neprodal dlužníkův dům v hodnotě dvou miliónů. Na druhou stranu není možné pohledávky ve výši 30 000 Kč učinit nevymahatelnými, když často jediný zpeněžitelný majetek je právě dům nebo byt. To je nemravné vůči věřitelům,“ vysvětlil Mgr. Petr Polanský, člen prezidia Exekutorské komory ČR.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články