Chcete dostatek peněz v manželství? Studie našla odpověď

25. 4. 2012 – 19:41 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Chcete dostatek peněz v manželství? Studie našla odpověď
Autoři ovšem zároveň upozorňují, že závěry studie nelze vnímat tak, že nastěhováním se k partnerovi vyřešíte všechny své finanční problémy, Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Nejnovější americká studie zaměřující se na partnerské soužití a rodinné finance odhalila mnoho zajímavých skutečností. Jaké? Zkuste pro začátek malý testík.

Jak v manželství co nejrychleji zbohatnout?

a) vystudovat oba vysokou školu, získat tituly PhD. a stát se ekonomy;

b) přestat platit účty za elektřinu, televizi, prodat auto a žít "alternativním způsobem" života;

c) dlouho před svatbou začít žít ve společné domácnosti.

 

Ano, "C" je správně. Aspoň k takovému závěru došli vědci v USA.

 

TIP: Manželství a peníze: Co si předem ujasnit a kde čekat podporu?

Podle studie dokázali partneři, kteří spolu žili dlouhou dobu před svatbou, nahromadit mnohem větší bohatství ve srovnání s těmi, kdo se stěhováním do společné domácnosti váhali.

Jejich zjištění má logiku. Společné soužití sníží náklady na bydlení a služby zhruba na polovinu. Když k tomu ještě připočteme známé pořekadlo: "Šetřete vodou, sprchujte se s partnerem!", můžete v páru dosáhnout docela zajímavých úspor.

Autoři studie však odhalili i některé skryté faktory. Asi polovina dotazovaných, kteří se rozhodli k sobě nastěhovat dříve, byli lidé s potenciálem vyššího výdělku. Bohaté zkrátka láká společný život s partnerem ještě před svatbou.

Dalším možným vysvětlením může být, že se páry rozhodnou vstoupit do manželství, až když jsou ekonomicky zajištěny. Společné soužití je pobídne ke změně finančních návyků, která ve finále vede k počátku akumulace jejich bohatství.

Autoři ovšem zároveň upozorňují, že závěry studie nelze vnímat tak, že nastěhováním se k partnerovi vyřešíte všechny své finanční problémy. Je třeba rozumně zvážit všechna finanční pro a proti případného společného hospodaření.

-Autor: redakce Inwestičníweb.cz

Čtěte také: Finance: Co musíte vědět, než se k sobě nastěhujete? Láska nestačí

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články