Chcete lepší výhody v práci? Jděte na Slovensko. Mají více benefitů

20. 9. 2012 – 14:50 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Chcete lepší výhody v práci? Jděte na Slovensko. Mají více benefitů
Přestože se podle průzkumu nabídka nejoblíbenějších zaměstnaneckých výhod v obou bývalých československých republikách příliš neliší, různý zájem u zaměstnavatelů zaznamenaly benefity v podobě penzijního připojištění a životního pojištění, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nabídka zaměstnaneckých výhod je na Slovensku velkorysejší než v Česku. Zatímco tuzemské firmy motivují svoje zaměstnance průměrně devíti benefity, slovenské společnosti jich nabízejí běžně jedenáct, informovala ve čtvrtek prostřednictvím svého průzkumu jedna z finančních institucí.

V obou zemích podle průzkumu v žebříčku zaměstnaneckých výhod vede vzdělání, stravenky a mobilní telefon. V České republice jsou však častější benefity nehmotné, především pojistné a penzijní produkty. Největší oblibě se v ČR těší vzdělávání (82 procent), zatímco slovenské nabídce vládne služební telefon (95 procent).

"Slovenští zaměstnavatelé mají nabídku zaměstnaneckých výhod jednotnější. Zaměstnance motivují převážně služebním telefonem, stravenkami a vzděláváním. Ostatní výhody poskytují v daleko menší míře. Naopak v Čechách je nabídka různorodější a vedle hmotných výhod v podobě mobilního telefonu jsou již za standard považovány například i příspěvky na pojistné a penzijní produkty," uvedl ředitel zaměstnaneckých výhod jedné z pojišťoven Jiří Běťák.

Přestože se podle průzkumu nabídka nejoblíbenějších zaměstnaneckých výhod v obou bývalých československých republikách příliš neliší, různý zájem u zaměstnavatelů zaznamenaly benefity v podobě penzijního připojištění a životního pojištění. Ty jsou v Čechách daleko populárnější než na Slovensku. Zatímco v České republice příspěvek na penzijní připojištění poskytují tři čtvrtiny firem a je tak hned čtvrtým nejvyužívanějším benefitem, na Slovensku s 64 procenty obsadil až sedmou příčku.

"I když se penzijní připojištění těší oblibě v obou zemích, liší se důvody pro jeho zařazení do nabídky. Čeští zaměstnavatelé v tomto ohledu smýšlejí spíše ekonomicky a nejčastějším argumentem je finanční výhoda pro firmu. U našich sousedů naopak můžeme vsadit na to, že vedení firem má více emotivní náhled pro zavedení tohoto benefitu. Hlavním důvodem je pro slovenské zaměstnavatele zabezpečení jejich zaměstnanců na důchod," vysvětlil ředitel Běťák.

Menší oblibu u slovenských představitelů firem zaznamenalo i životní pojištění, které poskytuje jen pětina slovenských společností. To je méně než v Čechách, kde tento benefit nabízí 43 procent podniků.

Jan Soukup | MED

Nejlépe placené obory

 

 

 

 

 

 

Nejvyšší průměrné platy v okresech

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články