Chraňte svůj majetek. Většina vloupání se neobjasní

13. 3. 2014 – 21:00 | Domácnost | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Chraňte svůj majetek. Většina vloupání se neobjasní
Pojištění je jedna věc a správné zabezpečení ta druhá. Pokud si necháte na vstupních dveřích do vašeho bytu obyčejný zájem, pojišťovna také může odmítnout s vámi pojištění domácnosti sjednat. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Začalo opravdu krásné počasí a většina lidí se dřív než obvykle vrací na své zazimované chaty a chalupy. Ale může je čekat nemilé překvapení. Během zimy se různé rekreační objekty stávají cílem zlodějů. Je samozřejmě důležité zabezpečit svůj byt, či dům, ve kterém žijete, v neposlední řadě byste také měli chránit svůj ostatní majetek.

Pojištění je jedna věc a správné zabezpečení ta druhá. Pokud si necháte na vstupních dveřích do vašeho bytu obyčejný zájem, pojišťovna také může odmítnout s vámi pojištění domácnosti sjednat. Obyčejné dveře totiž lupič překoná během chvilky. Pak tedy platí, že čím vyšší zabezpečení, tím vyšší si můžete nastavit pojistné limity.

Nejnižší limity dostávají domácnosti s běžnými uzamykatelnými dveřmi, u certifikovaných dveří s bezpečnostním zámkem je to však až 300 tisíc korun. U domů či bytů s vysokým stupněm zabezpečení a napojením na alarm či pult centrální ochrany může klient dosáhnout na pojistný limit až do výše 1,2 milionu korun. Obecně tedy platí pravidlo, že čím vyšší stupeň zabezpečení, tím vyšší limity pojistného plnění,“ vysvětluje Lucie Ponertová, produktová ředitelka Slavia pojišťovny.

U chat a chalup samozřejmě nemusíte vydávat horentní sumy za bezpečnostní dveře, závory a zámky. Je ale dobré na chatě nenechávat nic, co by zloděje mohlo přilákat.

"Přes zimu jsou rekreační objekty pro zloděje snadnějším cílem. Z našich statistik vyplývá, že je až dvakrát větší pravděpodobnost, že dojde ke vloupání než v průběhu letních měsíců. Často se přitom stává, že tyto škody zjistí majitelé rekreačních nemovitostí až s několikaměsíčním zpožděním, kdy se po ‚zimním spánku‘ opět poprvé vypraví na svou oblíbenou chatu nebo chalupu,“ uvedl Jan Šepek, ředitel odboru pojištění majetku ČSOB Pojišťovny.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články