Čína nechce platit Evropě za znečištění ovzduší letadly

6. 2. 2012 – 11:49 | Evropská unie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Čína nechce platit Evropě za znečištění ovzduší letadly
Čínské sdružení leteckých dopravců (CATA) uvedlo, že čínští dopravci mají bez souhlasu vlády zakázáno platit v EU jakékoliv poplatky, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Čínská vláda v pondělí oznámila, že zakázala tamním leteckým společnostem účast v programu obchodování s emisními povolenkami, který zavedla Evropská unie.

Čínští dopravci tak v EU žádné poplatky podle čínské vlády za emise platit nebudou. Mohlo by se tak stát, že by čínské letecké společnosti mohly platit pokuty nebo by mohly mít zákaz využívání letišť Evropské unie.

Poplatky totiž musí od ledna letošního roku platit všechny letecké společnosti, jejichž letadla přistávají na letištích v EU. Důvodem je snaha o snížení obsahu tzv. skleníkových plynů v ovzduší. Rozhodnutí kritizovaly ale například i Spojené státy americké a Rusko.

Čínské sdružení leteckých dopravců (CATA) uvedlo, že čínští dopravci mají bez souhlasu vlády zakázáno platit v EU jakékoliv poplatky. Peking údajně zváží prozatím blíže neurčená opatření jako odpověď na ochranu zájmů čínských společností.

Čína tak své rozhodnutí oznámila pouze týden před summitem lídrů Číny a Evropské unie.

-Tomáš Králícek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články