Číňané chtějí na Moravě pěstovat rýži a vyvážet tuzemské víno

2. 5. 2012 – 13:48 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Číňané chtějí na Moravě pěstovat rýži a vyvážet tuzemské víno
Čínu zajímá také moravské víno, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Číňané se vážně zajímají o jihomoravské víno, lázeňství a stojí o vědeckou a technologickou spolupráci s brněnskými univerzitami. Potvrdil to prezident Farmy čínsko-československého přátelství Lü Čen-chua..

Šéf skupiny čínských podnikatelů z Cchang-čou v provincii Che-pej spolu se svými kolegy z farmy, která má padesát tisíc zaměstnanců, navštívil Brno, aby navázal spolupráci s konkrétními jihomoravskými firmami, zdravotnickými zařízeními a univerzitami.

"Velmi nás zajímá moravské vinařství. Pro zdejší vinohradníky určitě představujeme obrovské možné odbytiště s více jak miliardou obyvatel. Stačilo by přitom, aby víno okusil jen každý desátý Číňan," pousmál se Lv Zhenhua, šéf společnosti, která se v posledních letech prudce rozvíjí. "Během osmi let jsme svoji produkci zvýšili stokrát," konstatoval.

Čeští zemědělci a rýže? I to se může stát

Mamutí čínský podnik, u jehož zrodu stáli před padesáti lety českoslovenští inženýři, by rád na jižní Moravě kooperoval kromě vinohradníků i se společnostmi, zabývající se lázeňstvím. V rozhovoru pro agenturu Mediafax pak čínský šéf nevyloučil ani možné pěstování rýže. "Zatím jsme sice ještě neměli čas se detailně seznámit s podmínkami zdejšího zemědělství, ale pokud budou příznivé, nevylučujeme ani možnost pěstování rýže," řekl Lü Čen-chua.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články