Čínské firmy se chystají skupovat tuzemské společnosti

23. 4. 2012 – 10:58 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Čínské firmy se chystají skupovat tuzemské společnosti
Stále více čínských firem plánuje investovat v České republice, zájem mají hlavně o oblast elektroniky, výzkum a vývoj. foTO:sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Stále více čínských firem plánuje investovat v České republice, zájem mají hlavně o oblast elektroniky, výzkum a vývoj. Potvrdila to mluvčí agentury CzechInvest Štěpánka Filipová.

"Zájem čínských investorů o Českou republiku evidujeme zejména v oblasti elektroniky a výzkumu a vývoje. V závěrečné fázi se nyní nachází jeden konkrétní projekt. Podrobnosti před jeho oficiálním zveřejněním však na přání investora CzechInvest sdělovat nemůže. Ze strany Číny je také zájem o spolupráci ve formě joint venture nebo akvizice zavedených podniků," poznamenala Filipová.

CzechInvest si potenciál čínských firem uvědomil už před časem. Zatím poslední velká delegace čínských politiků a podnikatelů do České republiky zavítala takřka před dvěma lety, v červenci 2010.

"Součástí delegace byli mimo jiných také zástupci liberecké společnosti Elmarco, podle níž lze očekávat rozšíření obchodních aktivit na území Číny. Čínská delegace například projevila zájem o unikátní technologii Nanospider na průmyslovou výrobu nanovláken této společnosti. Představitele čínské provincie Kuang-tung také zaujalo Jihomoravské inovační centrum (JIC), spolupráci lze předpokládat i v tomto směru," přiblížila výsledky společných jednání Filipová.

S českou stranou se v Česku čínští partneři dohodli také na uspořádání Česko-čínských technologických dnů. Ty se nakonec uskutečnily na podzim 2011 v čínské provincii Kuang-tung.

"Tematicky byly zaměřeny na biotechnologie a medicínu a staly se východiskem pro zahájení dlouhodobé spolupráce nejen v této oblasti, ale potenciálně v celém spektru výzkumu a vývoje. Otevřely prostor pro komunikaci na nejrůznějších úrovních: od výměny studentů až po formulování výzkumných cílů, na nichž by se obě strany mohly podílet," informovala Filipová s tím, že jaké formy spolupráce budou do budoucna nejperspektivnější, je nyní na zvážení jednotlivých českých a čínských výzkumných pracovišť.

"Předpokládat lze také další mise do vybraných čínských měst a provincií, které by mohly být zorganizovány v osvědčeném formátu spolupráce MZV a agentury CzechInvest," doplnila mluvčí státní agentury.

Kvůli vyššímu investičnímu potenciálu CzechInvest také přesunul své zahraničních zastoupení z Hongkongu do Šanghaje. "Po roce svého působení se tato pobočka CzechInvestu může pochlubit pěti projekty, které jsou aktuálně ve fázi jednání. Aby se investice neohrozila, nelze nyní poskytovat bližší informace," shrnula přínosy změny Filipová.

Investoři do Česka však míří i z jiných zemí než jen z Číny. Příkladem je například společnost Eaton Corporation, která na začátku roku ve vědeckotechnickém parku v Roztokách u Prahy otevřela globální inovační centrum. Zkoumat v něm chce energeticky účinné napájecí systémy, snižování nákladů technologií, elektrifikaci dopravy a další.

Cílem inovačního centra bude realizace moderních výzkumů zaměřených na vývoj energeticky účinných napájecích systémů a elektrifikaci dopravy, dopravních prostředků a leteckých aplikací. Evropské centrum bude pro místní zákazníky vyvíjet nová řešení pro správu napájení, která učiní elektrický, hydraulický a mechanický pohon úspornější, efektivnější a bezpečnější. Mezi její zákazníky budou patřit společnosti jako je Škoda Auto, VW Group, E.ON, HP či České dráhy.

V úzké spolupráci se svými partnery z ČVUT plánuje Eaton zaměstnat v prvním roce až 50 vysoce kvalifikovaných inženýrů a tento počet zvýšit na přibližně 300 zaměstnanců v příštích čtyřech až pěti letech. "Otevření inovačního centra Eaton v Praze je jedním z nejvýznamnějších zahraničních investic do České republiky v poslední době. Nejde jen o vytvoření 300 vysoce kvalifikovaných pracovních míst, ale také o doklad důvěry ve schopnosti místních inženýrů vyvíjet prvotřídní inovace," prohlásil u příležitosti otevření Miroslav Křížek, generální ředitel agentury CzechInvest.

Kromě tohoto projektu je prý v jednání několik dalších investic. "V procesu je několik projektů, i zde však z výše uvedených důvodů nemůžeme sdělovat podrobnosti," poznamenala Filipová s tím, že obecně trvá zájem investorů v oblasti automobilového průmyslu, informačních technologií a elektro sektoru.

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články