ČNB omezila zhodnocení vkladů u družstevních záložen kvůli rizikům

18. 6. 2015 – 21:16 | Banky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ČNB omezila zhodnocení vkladů u družstevních záložen kvůli rizikům
Podnětem k přijetí nové právní úpravy byla nestabilita finančního trhu v sektoru družstevních záložen, kterou vyvolalo odebrání licence Metropolitnímu spořitelnímu družstvu a družstevní záložně WPB Capital. Novela zákona se významně dotkne vkladů, respekt | zdroj: NašePeníze.cz

Od 1. července 2015 začne platit nové pravidlo 1:10 na úročení vkladů na spořicích a termínovaných účtech družstevních záložen. Novela zákona o spořitelních a úvěrních družstvech má omezit úročení vkladů těch členů, kteří se nechtějí na činnosti záložny podílet. Úročit se bude pouze desetinásobek členského vkladu.

Podnětem k přijetí nové právní úpravy byla nestabilita finančního trhu v sektoru družstevních záložen, kterou vyvolalo odebrání licence Metropolitnímu spořitelnímu družstvu a družstevní záložně WPB Capital. Novela zákona se významně dotkne vkladů, respektive podmínek pro vklad finančních prostředků na spořicí a termínovaný účet vedený u kampeličky.

Důležitou novinkou pro vkladatele je zavedení pravidla 1:10, které omezuje výši úročeného vkladu na desetinásobek souhrnné výše základního členského vkladu a dalšího členského vkladu. Zavedením tohoto pravidla se má posílit princip družstevnictví, tedy aktivní účasti člena na činnosti kampeličky.

Co to znamená v praxi? Pokud vložíte do kampeličky například 200 tisíc korun, k jejich úročení dojde pouze za podmínky, že splatíte základní členský vklad ve výši 20 tisíc korun, tedy desetinu vkladu na spořicím či termínovaném účtu. V případě, že složíte základní členský vklad jen ve výši 10 tisíc korun, bude se vám na spořicím účtu úročit pouze vklad ve výši 100 tisíc korun, zbylých 100 tisíc korun se zhodnocovat nebude.

Na které vklady se bude pravidlo 1:10 aplikovat? Bude se vztahovat na všechny vklady založené od 1. července 2015. Na vklady, které byly založeny do 30. června 2015 a jejichž terminace je nejpozději k datu 31. prosince 2017, se toto pravidlo neuplatní. V případě, že vklad je sice založen do 30. června 2015, ale jeho terminace je až k datu po 1. lednu 2018, tak je nutné za účelem úročení celého vkladu navýšit základní členský vklad a další členský vklad na zákonem stanovenou částku 21 tisíc korun.

Spotřebitelé by si měli uvědomit, že i když je jejich vklad v kampeličce pojištěn, a to až do výše 100 tisíc eur, tak členský vklad pojištěn není. V případě insolvence je pak nutné nárokovat výplatu členského vkladu podáním přihlášky do insolvenčního řízení. Pravděpodobnost, že získáte své peníze zpět, je však nízká. Lákavá vyšší úroková sazba je vykoupena povinností složit částku odpovídající výši členského vkladu a potencionálním rizikem ztráty těchto finančních prostředků v případě insolvence kampeličky

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,110 23,290
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články