Co dělat, když chce exekutor zabavit věci, které patří někomu jinému?

30. 1. 2014 – 20:27 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Co dělat, když chce exekutor zabavit věci, které patří někomu jinému?
Co dělat, když exekutoři chtějí zabavit věci, které nejsou moje? Nejdůležitější je komunikovat s exekutorem a prokázat mu dokladem či fakturou, že věc patří někomu jinému tedy třetí osobě. Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Exekutoři a jejich mnohdy sporné zásahy, to je aktuální téma, které se týká mnoha lidí v Česku. Co dělat, když chtějí zabavit i věci, které patří někomu jinému než dlužníkovi? Například někomu z rodiny? Podívejte se, jak se zachovat.

S žádostí o radu do redakce TV Nova napsala například paní Jana z jižních Čech. Exekutoři jí podle jejích slov, chtějí zabavit i věci, které nevlastní.

"Přišli exekutoři zabavili návštěvě PlayStation, která tady byla na jednu noc, nevíme co máme dělat," řekla paní Jana.

"Nejvíc mě překvapilo že mi polepili i počítač, který není můj, mám ho vypůjčený," líčí podobný případ žena z Jihlavska, která nechce být jmenována.

Co dělat, když exekutoři chtějí zabavit věci, které nejsou moje?

Nejdůležitější je komunikovat s exekutorem a prokázat mu dokladem či fakturou, že věc patří někomu jinému tedy třetí osobě.

"Třetí osoba může následně podat návrh na vyškrtnutí věci a vylučovací žalobu pokud to soud uzná věc bude vrácena," řekla mluvčí Exekutorské komory ČR Petra Báčová.

"Můj bratr má exekuci. Vnikli do domu mé mamky a oblepovali věci a zabavili některé věci, které patřily mně, mé mamce a po mém mrtvém taťkovi. Na některé věci jsme měli doklady a je velmi těžké dokazovat, že nepatří bratrovi," poslala do redakce email poškozená Michaela.

Co dělat, když není doklad o tom, komu věc patří?

"Pakliže nedisponujete dokladem o vlastnictví fungují i jiné důkazy v rámci vylučovací žaloby může posloužit i svědectví třeba sousedů," radí Báčová.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články