ČOI: Nejvíc šidí koupaliště a ubytovny

20. 8. 2012 – 12:46 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ČOI: Nejvíc šidí koupaliště a ubytovny
Lidem Česká obchodní inspekce doporučuje, aby ani v průběhu svých letních aktivit, poznávacích nebo jiných výletů nezapomínali na svá spotřebitelská práva, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Turisty nejčastějí "okrádají" koupaliště a ubytovny. Alespoň to zjistila Česká obchodní inspekce na základě kontrol, které probíhají už od jara tohoto roku.

Turistická sezóna nezačíná pro inspektory ČOI až s prvním prázdninovým dnem, ale monitorují a prověřují služby zaměřené a na turisty a hosty z domova i zahraničí už od začátku jara.

Na základě plánů kontrol, upozornění od lidí i dalších poznatků kontrolují, jak jsou plněny povinnosti vůči zákazníkům, zejména zda nedochází ze strany obchodníků k diskriminaci, užívání klamavých obchodních praktik nebo nepoctivosti.

Kontrolovány jsou hrady, zámky, výstavy a muzea nebo ubytovací zařízení, s postupem jara sportovní areály, koupaliště a také restaurační, zejména sezónní stravovací zařízení.

Od dubna do konce června bylo zjištěno porušení předpisů ve třetině kontrolovaných místech. Tato kontrolní akce pokračuje až do konce září.

V průběhu kontrolní akce vydali inspektoři ve 26 provozovnách zákaz používání 36 ks měřidel, která nesplňovala požadavky zvláštních právních předpisů. Dosud bylo na základě zjištěných nedostatků pravomocně uloženo 85 pokut v celkové hodnotě 167 500 Kč. Další šetření dosud nebyla ukončena nebo rozhodnutí o uložení pokuty nenabyla právní moci.

Jak se "šidí"..

Nejčastěji docházelo k porušení zákona o ochraně spotřebitele, konkrétně povinnosti prodávat výrobky ve správné hmotnosti, míře nebo množství a poskytovat služby za sjednané ceny a tyto správně účtovat - zjištěno v 55 případech (44 % zjištění).

K dalším častým porušením dochází tím, že prodávající nebo poskytovatelé služeb neinformují spotřebitele o ceně výrobků nebo služeb – 27 případů (téměř 22 % zjištění). S výše uvedenými zjištěními souvisí také další porušení - nevydání dokladu o zaplacení na vyžádání spotřebitele (každé 10. zjištění).

Co do místa kontroly, nejvíce zjištění připadá na koupaliště, dále na ubytovací zařízení a ostatní služby, včetně stravovacích.

Pokud se jedná o ostatní právní předpisy, veškerá další zjištění (26 případů) se týkala používání neověřených měřidel (porušení zákona o České obchodní inspekci).

Lidem Česká obchodní inspekce doporučuje, aby ani v průběhu svých letních aktivit, poznávacích nebo jiných výletů nezapomínali na svá spotřebitelská práva: aby vyžadovali informace o prodávaných výrobcích, rozsahu a cenách nabízených služeb, kontrolovali správnost účtování a závady reklamovali okamžitě při jejich výskytu nebo zjištění. A aby se vraceli jen tam, kde budou se službami a jednáním podnikatelů či personálu spokojeni.
 

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články