ČSSD chce zrušit poplatky za vymáhání malých dluhů

7. 4. 2012 – 9:24 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ČSSD chce zrušit poplatky za vymáhání malých dluhů
Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier trvrdí, že exekutoři nesmí vydělávat na vymáhání malých částek, Foto:ČSSD | zdroj: NašePeníze.cz

Vysoké poplatky za advokáty mnohdy několikanásobně převyšovaly dlužnou částku, kterou měli právníci vymáhat. Šlo primárně o neuhrazené pokuty u dopravních podniků za jízdu na černo, nebo správní poplatky státu. Ministerstvo spravedlnosti je už dříve snížilo. ČSSD je všakí chce zrušit úplně. Podle advokátů by se v takovém případě dluhy už nevyplatilo vymáhat.

iDNES.cz uvedl, že podle Daniela Hůleho z organizace Člověk v tísni, která se zabývá pomocí dlužníkům, tak přijdou firmy zabývající se odkupem pohledávek o miliardy. "Systém je navíc donutí slučovat pohledávky a nebudou si tak moci účtovat za každý dluh zvlášť," říká Hůle.

Sociální demokraté však chtějí jít ještě dál a poplatky u dluhů do deseti tisíc korun zrušit úplně. "Z 95 procent se jedná o kauzy, kde je právní zastoupení jen nástroj, jak se domoci poplatku, a ve skutečnosti tam žádná práce není," vysvětluje senátor Jiří Dienstbier (ČSSD).

"Mohlo by dojít k tomu, že by se pohledávky nevymáhaly vůbec, protože náklady by výrazně převýšily vymoženou částku," jak uvedl iDNES.cz, zdůvodnil to poslanec Pavel Staněk (ODS), který je zpravodajem novely, a stejný názor zastává i advokátní komora.

VIDEO: Exekutoři nesmí vydělávat na vymáhání malých částek

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články