ČSSD vzkazuje: Dluhy se platit nemusí

11. 5. 2016 – 0:00 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ČSSD vzkazuje: Dluhy se platit nemusí
Ilustrační foto | zdroj: ČSSD

Nejsilnější parlamentní strana vyslala nebezpečný signál. Respektovat pravomocná rozhodnutí soudu a platit dluhy není třeba.

Sociální demokracie (ČSSD) již dlouhodobě prosazuje názor, že dluhy se platit nemusí. Ukazuje to na státním rozpočtu a kupříkladu i postoj ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové, že deficit důchodového účtu není problém. Nyní vedení nejsilnější parlamentní strany dlužníkům ukazuje cestu, jak se placení závazků vyhnout.

ČSSD prohrála soudní spor se svým bývalým advokátem Zdeňkem Altnerem, který pro Sociální demokracii v 90. letech vysoudil od státu Lidový dům. Za to dostal odměnu 17 mil. Kč, ale podle smlouvy měl dostat mnohem víc. Nedávno mu Městský soud v Praze přisoudil dalších 18 mil. Kč – a k nim smluvní úroky z prodlení ve výši dalších 319 mil. Kč. A Sociální demokracie usoudila, že respektovat rozsudek se jí nehodí, a tak ho nerespektuje a dluh odmítá uhradit.

Důvod, proč Sociální demokracie je jednoduchý. Podává dovolání k Vrchnímu soudu, v němž si stěžuje na výši úroků, která má být způsobena liknavostí a průtahy soudů. Jenže dovolání nemá odkladný účinek a pravomocné rozhodnutí stanovilo splatnost dluhu již před několika týdny. Pokud by ale ČSSD dluh uhradila, v případě úspěšného dovolání by musela peníze vymáhat zpět od Zdeňka Altnera. A to se jí nechce. Proto raději nerespektuje splatnost dluhu a nechala na sebe uvalit exekuci.

Nutno podotknout, že pokud se ČSSD přihlásí některý z věřitelů Zdeňka Altnera, jeho pohledávku uhradí. Takto již zaplatila kolem 10 mil. Kč. Na splacení celého dluhu Sociální demokracie ani nemá. Se svými stranickými prostředky hospodaří obdobně jako se státními financemi a dlouhodobě je drží v deficitech. Sice ze státního rozpočtu a od sponzorů obdrží ročně cca 173 mil. Kč, ty ale obratem utratí za stranický aparát a volební propagaci. Dluhy strany dosahují přibližně 200 mil. Kč a hospodaří s majetkem přibližně 350 mil. Kč. A Lidovým domem. Na úhradu dluhu by si tak musela půjčit – a to v situaci, kdy se blíží krajské volby, na které také bude hledat finanční prostředky.

Ve hře o sociálnědemokratické stamiliony se v minulém týdnu objevil další hráč. Slovenský miliardář Pavol Krúpa nabídl Zdeňku Altnerovi, že jeho (v současnosti obtížně dobytnou) pohledávku vůči ČSSD odkoupí. Nabídl 55 mil. Kč s tím, že konečná cena bude otázkou dohody. „Poslal jsem panu doktoru Veselému oficiální žádost na odkup pohledávky pana Altnera za 55 milionů korun. Nabídka zohledňuje i možnou modifikaci výšky pohledávky ze strany Nejvyššího soudu a délku řízení,“ potvrdil Pavol Krúpa pro Lidové noviny.

-Petr Zámečník | Více na Investujeme.cz
Zdroje:
investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články