Čtvrtina obyvatel ČR očekává letos zlepšení životní úrovně

12. 2. 2014 – 0:49 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Čtvrtina obyvatel ČR očekává letos zlepšení životní úrovně
Pouze téměř čtvrtina respondentů v České republice uvedla, že letos očekává v tomto roce zlepšení své životní úrovně. Naopak přes 20 procent Čechů se obává, že se v následujících 12 měsících jejich ekonomická situace zhorší. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Optimisté doufají, že se blýská na lepší časy. Ale těch u nás očividně moc není. Žádné starosti nemají jen 4 procenta Čechů. Kdež to s běžnými výdaji si láme hlavu přes 60 procent obyvatelů České republiky. Vyplývá to z průzkumu společnosti Provident Financial, který probíhal v Maďarsku, Polsku, Rumunsku, Slovensku a Mexiku.

Pouze téměř čtvrtina respondentů v České republice uvedla, že letos očekává v tomto roce zlepšení své životní úrovně. Naopak přes 20 procent Čechů se obává, že se v následujících 12 měsících jejich ekonomická situace zhorší. Ve srovnání s ostatními sledovanými zeměmi se do nejbližší budoucnosti díváme s největším pesimismem.

A jak je to ve světě?

Bezstarostných Slováků a Poláků je kolem sedmi procent. Nejvíce optimistů je v Mexiku, tam ve zlepšení situace doufám 55 procent dotázaných. Méně pesimističtí jsou i Poláci a Rumuni. V lepší zítřky doufá 37 procent. Slováků je spokojeno 32 procent a Maďarů 29 procent.

S finančními obavami se do nejbližší budoucnosti dívá 22 procent Poláků, 19 procent Slováků a jen 8 procent Mexičanů. 

V ČR jsou muži spokojenější než ženy

Ženám v České republice dělají rodinné výdaje větší starosti než mužům. Za svou největší starost považuje 64 procent Čechů běžné životní výdej. Vyplývá to z průzkumu společnosti Provident Financial, který probíhal v Maďarsku, Polsku, Rumunsku, Slovensku a Mexiku.

Se svou životní úrovní je spokojeno 45 procent mužů. To je výrazně víc, než je tomu u Češek. Ženám se jejich život pravděpodobně moc nelíbí. Za dobrý nebo dokonce velmi dobrý považuje svůj životní standard jen třetina žen v ČR. Dokonce velmi nespokojeno nebo jen nespokojeno se svou momentální životní úrovní je 30 procent žen a 25 procent mužů.

Češky také více trápí každodenní finanční výdaje. Touto položkou se zatěžuje 67 procent žen a 61 procent mužů. „Ženy se častěji starají o domácnost, mívají proto lepší přehled o rodinných výdajích. Vědí, co v domácnosti chybí, co je potřeba nakoupit a jaké platby se musí uhradit. S tím souvisí také starost, jak tyto běžné výdaje financovat,“ říká marketingová ředitelka Providentu Renata Salata.

Ženy se více starají o rodinné výdaje. Muži zase neholdují dluhům

Podle aktuálního průzkumu se ženy do dluhů víc hrnou než muži. Dluhy už jsou běžnou součástí našich životů. Půjčku si lidé nejčastěji berou na neočekávané výdaje. Zadlužit se, jsou více ochotné ženy, které by půjčkou nejraději řešily právě pokrytí nenadálé životní situace anebo nákup domácího spotřebiče.

Pro ženy je obvykle prvořadé zabezpečení rodiny a hledí jak udržet fungující domácnost. Pokud se rozbije spotřebič potřebný pro každodenní péči o domácnost, jako je pračka nebo vařič, může být půjčka jedinou cestou, jak ho co nejrychleji nahradit,“ říká Renata Salata.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články