Kolo máte pojištěné, jen to možná nevíte

31. 5. 2015 – 14:22 | Pojištění | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kolo máte pojištěné, jen to možná nevíte
Pojišťovny často jízdní kola pojistí v rámci pojištění domácnosti. Máte-li drahé kolo, můžete si pak s pojišťovnou vyjednat připojištění jízdního kola na vyšší plnění. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Každé jaro se to opakuje. Se zahájením cyklistické sezony přibývá krádeží jízdních kol. Lidé, kteří využívají kola k cestě do práce nebo jen tak vyrazí na výlet, by si na své kolo měli dát dobrý pozor. Počet krádeží kol meziročně stoupá. Je smutným faktem, že 80 až 90 procent ukradených kol se ke svým majitelům nikdy nevrátí.

Prakticky neexistuje zámek, který by zloděj nepřekonal, pokud už se kolo rozhodne odcizit. Pojišťovny často jízdní kola pojistí v rámci pojištění domácnosti. Máte-li drahé kolo, můžete si pak s pojišťovnou vyjednat připojištění jízdního kola na vyšší plnění. Druhou možností je vlastní pojištění bicyklu, což je varianta, k níž se cyklisté uchylují nejčastěji ve dvou případech, a to pokud nemají (či nechtějí) pojištění domácnosti nebo pokud jim nevyhovují podmínky připojištění kola.

Jak si tedy správně pojistit kolo?

Mnozí z vás jistě dobře znají situaci, kdy je v bytě pro kola málo místa a někdy se nedaří vymyslet jiné řešení, než je uschovat ve sklepě nebo ve společné kočárkárně, kam ale mají přístup i ostatní nájemníci. Pojištění jízdních kol je v takových případech přinejmenším problematické a často nepomůže ani pojištění v rámci pojištění domácnosti.

Situace, která se poměrně často opakuje, vypadá následovně: Klient si sjednal pojištění domácnosti s vědomím, že bude mít pojištěné i kolo proti krádeži ve společných prostorech k tomu určených (například v kolárně). Jízdní kolo bylo odcizeno, ale pojišťovna odmítla vyplatit odškodnění. Kde se stala chyba?

Pokud chtěl mít klient pojištěné kolo ve společných prostorech (například v kolárně) nebo na jiném místě, třeba zaparkované před obchodem, je nutné speciálně kolo připojistit a také řádně zabezpečit.

Široké možnosti pojištění jízdního kola v rámci pojištění domácnosti nabízí například ČSOB Pojišťovna, Česká pojišťovna či Česká podnikatelská pojišťovna. Kromě pojištění domácnosti je možné pojistit kolo i samostatně. Toto pojištění nabízí Česká pojišťovna a Evropská pojišťovna.

Pojištění kola u jednotlivých pojišťoven

Řešení pojistné události
Samotná krádež kola není nijak veselá historka, ale ještě horší však může být to, co navazuje a následuje  –  řešení pojistné události. Za krádež vloupáním považuje většina pojišťoven odcizení jízdního kola z určitého prostoru, kam zloděj vnikl za použití násilí. Smlouvy některých pojišťoven se vztahují i na odcizení kol ze společných prostor, které ale musí být dobře zajištěny. Pokud tedy kolo odcizí někdo, kdo měl přístup do společné kolárny, nebo dveře nebyly řádně zamčené, za ukradené kolo nedostanete bohužel nic. Je proto velmi důležité, aby policisté do protokolu zanesli informaci o tom, jak došlo k vniknutí do kolárny. S ohlašováním na policii a poté na pojišťovnu dlouho neotálejte, vše nahlaste nejpozději do 15 dnů.

Než vyrazíte zařizovat pojistku pro své kolo, sjednejte si schůzku tam, kde máte pojištěnou domácnost. Vyplatí se totiž zjistit, co vše už máte pojištěné.
 

Krádeže kol dle krajů v jednotlivých letech

Autorka článku: Klára Bartošková, specialistka produktového managementu Swiss Life Select

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,100 25,220
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články