Další potravinový podvod: Slepice dostávají žluté barvivo, aby měly tmavší žloutky

11. 6. 2013 – 9:47 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Další potravinový podvod: Slepice dostávají žluté barvivo, aby měly tmavší žloutky
Nejtmavší žloutky měla vejce z klecových chovů, právě ta však byla přibarvena kanthaxanthinem, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Drůbežáři dopomáhají podle časopisu dTest některým vejcím z české maloobchodní sítě k tmavě oranžovým žloutkům a do krmiva nosnic přidávají barviva. Jeden z drůbežářů nepravdivě deklaroval obohacení vajec omega 3 mastnými kyselinami.

Barvivo nalezené ve žloutcích se nazývá kanthaxanthin a je označované též jako E 161 g. Toto barvivo bylo nalezeno v polovině testovaných vajec. V testu bylo prověřeno 11 výrobků s označením čerstvá vejce z různých typů ustájení od klecových po biochovy. Hodnocena byla i vejce od jednoho drobného chovatele.

TIP: Úspory, nebo "vylepšování"? Éčka v potravinách jsou peří, štětiny nebo vlasy

"Nejtmavší žloutky měla vejce z klecových chovů, právě ta však byla přibarvena kanthaxanthinem," uvádí redaktor časopisu dTest Václav Beneš. Nejsvětlejší žloutky měla biovejce od nosnic z ekologického chovu, kde je kanthaxanthin zakázán a laboratoř ho v těchto vejcích nenašla. Bez umělé příkrasy se obešla i vejce ze tří nebiochovů a také vejce drobného chovatele s pěkně vybarvenými žloutky.

Barvivo kanthaxanthin přirozeně obsahují některé mořské řasy a houby, avšak vyrábí se i synteticky. Ve vejcích se bez zásahu člověka nevyskytuje. V Evropské unii je přípravek povolen pro výživu některých zvířat včetně drůbeže, jeho množství v krmivu však nesmí překročit stanovené limity. "Spotřebitele můžeme uklidnit, že nalezené hladiny kanthaxanthinu v testovaných vejcích nepředstavují riziko pro lidské zdraví a s rezervou vyhověly limitu pro přijatelnou denní dávku pro člověka," dodává Václav Beneš.

Dva z producentů vajec na obalu deklarovali, že jsou jejich vejce obohacena zdravotně prospěšnými omega 3 mastnými kyselinami, testy však ukázaly, že pravdu měl jen jeden z nich. Druhý neměl ve svém výrobku omega 3 mastných kyselin o nic víc než ostatní, přisuzoval tedy vejcím neexistující vlastnost., uvádí dTest.

Jana Hanousková | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články