Došla trpělivost: DTEST žaluje kvůli poplatkům Českou spořitelnu

15. 3. 2013 – 16:13 | Banky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Došla trpělivost: DTEST žaluje kvůli poplatkům Českou spořitelnu
Podle sdružení je účtování poplatků za vedení úvěrových účtů nezákonné, protože je spotřebitel platí vlastně dvakrát - kromě poplatku samotného i v rámci úroku, Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Sdružení dTest podává žalobu na Českou spořitelnu, ve které požaduje zdržení se účtování poplatků za vedení úvěrových účtů. Českou spořitelnu jsme nejprve vyzvali k mimosoudní dohodě, ale naše podmínky neakceptovala, uvedl v pátek právní poradce sdružení dTest Miloš Borovička.

"Naše sdružení se prostřednictvím žaloby domáhá, aby soud účtování poplatků konkrétní bance zakázal," říká Borovička. Soudní postup zvolil dTest v loňském roce také vůči Komerční bance.

Ve vztahu k ostatním bankovním institucím plánuje dTest zvolit změnu taktiky tak, aby mohl zasáhnout do většího množství vztahů. "U dalších bank jsme se rozhodli podpořit ty spotřebitele, kteří už žalobu podali sami," upřesnil Borovička. Právník uvedl, že v některých sporech je již nařízené jednání.

Podle sdružení je účtování poplatků za vedení úvěrových účtů nezákonné, protože je spotřebitel platí vlastně dvakrát - kromě poplatku samotného i v rámci úroku. "Úvěrový účet nelze použít k ničemu jinému, než ke splácení úvěru. Slouží tak vlastně jen bance a nikoliv klientovi," vysvětluje Borovička.

 

František Bužek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články