Dovolená na poslední chvíli je letos levnější

12. 6. 2012 – 20:04 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Dovolená na poslední chvíli je letos levnější
Mimo poklesu ceny letos dochází také k mírnému snížení nabídky. S nákupem by si měli pospíšit lidé, kteří chtějí odcestovat v týdnu se dvěma státními svátky, Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Last minute zájezdy jsou v roce 2012 levnější než loni, nižší ceny jsou patrné především v případě pobytů v řeckých destinacích, jejichž hodnota meziročně klesla o desetinu. Vyplývá to ze statistik cestovní agentury Invia.

Slevy last minute zájezdů se letos pohybují standardně okolo 15 procent z katalogové ceny. V průměru je však tento druh zájezdů levnější než v předchozím roce. Výše slevy se výrazně liší v závislosti na lokalitě. Nejvýraznější pokles ceny last minute pobytů registruje Invia.cz v případě zájezdů do Řecka, u kterých hodnota meziročně poklesla o 10 procent. Naopak last minute zájezdy do Turecka jsou letos až o 15 procent dražší než v minulém roce.

"Příčinou snížení cen last minute zájezdů do Řecka je celoevropský pokles zájmu o tuto destinaci. Důvodem jsou především poplašné zprávy o situaci v zemi. Přitom podmínky pro turisty jsou v Řecku dobré. Snížení cen je tak výsledkem snahy hoteliérů přilákat do země více návštěvníků," sdělil Michal Tůma, marketingový ředitel společnosti.

"Mimo poklesu ceny letos dochází také k mírnému snížení nabídky. S nákupem by si měli pospíšit lidé, kteří chtějí odcestovat v týdnu se dvěma státními svátky. Jde o nejoblíbenější termín pro dovolenou," doplnil Tůma s tím, že Invia.cz registruje na první červencový týden letošního roku 72procentní vyprodanost zájezdů.

V letošním roce dochází k omezení nabídky last minute zájezdů, počet pobytů klesl oproti minulému roku o 10 procent. Omezený počet zájezdů se týká především Turecka a Bulharska. Češi totiž letos ve větší míře využívali nabídky first minute a letní dovolenou si pořizovali v období od ledna do dubna. V důsledku toho došlo k rozprodání kapacit, které tuzemské cestovní kanceláře objednaly na léto 2012.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články