Družstevní záložny nabízejí vysoké úroky, jsou ale rizikové

18. 6. 2013 – 17:28 | Bankovní účty | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Družstevní záložny nabízejí vysoké úroky, jsou ale rizikové
Některé družstevní záložny se už dostaly do problémů kvůli poskytování velkého množství špatných úvěrů, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Máte úspory, chcete je zhodnotit a vybrali jste si družstevní záložnu, protože nabízí vysoké úroky? V tom případě byste měli zpozornět! Právě družstevní záložny vyšly ze zátěžových testů Česká národní banky jako rizikové.

Hrozbou jsou totiž vysoké úroky v době, kdy jsou úroky u všech ostatních bankovních institucí na historických minimech. Jinak je český bankovní sektor stabilní i přes pokračující ekonomickou recesi, tvrdí ČNB.

Psali jsme: Hypotéka či úvěr u družstevní záložny může být problém!

Některé družstevní záložny se už dostaly do problémů kvůli poskytování velkého množství špatných úvěrů, což v kombinaci s poskytováním vysokých úroků ohrožuje stabilitu záložen. Například Metropolitní spořitelní družstvo nemůže na základě rozhodnutí ČNB poskytovat úvěry a vyplácet vklady klientů, peníze mu kvůli podezřelým půjčkám zablokovalo Vrchní státní zastupitelství v Praze.

V polovině května centrální banka zahájila správní řízení s družstevní záložnou WPB Capital. Vedení družstva se následně usneslo, že dočasně nebude přijímat nové členy, nové vklady a ani nebude poskytovat nové úvěry.

Vláda proto nedávno schválila pro záložny přísnější podmínky. Návrh novely zákona o spořitelních a úvěrních družstvech počítá s omezením bilanční sumy kampeliček na pět miliard korun; následně by se musely stát bankami, nebo pokračovat v činnosti bez možnosti růstu. Dalším z návrhů je zvýšení příspěvku záložen do Fondu pojištění vkladů na dvojnásobek. Návrh musí ještě schválit parlament a podepsat prezident.

Hlavním rizikem pro českou ekonomiku v následujících dvou letech zůstává výraznější propad ekonomické aktivity podniků a domácností, což by vedlo ke snížení příjmů.

Jitka Zadražilová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články