dTest: Slevové portály zneužívají neznalosti spotřebitelů

19. 3. 2013 – 20:53 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

dTest: Slevové portály zneužívají neznalosti spotřebitelů
Z průzkumu vyplynuly i některé pozitivní jevy, například využívání služby automatického pojištění slevových voucherů. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Některé slevové portály zneužívají enormního zájmu českých spotřebitelů o slevy a zařazují do svých podmínek značně nevýhodná či nezákonná ustanovení. Spoléhají na to, že spotřebitelé obchodní podmínky nečtou a svá práva neznají.

Na českém trhu působí přibližně sto slevových portálů. V uplynulých dnech jsme prověřili obchodní podmínky takřka čtvrtiny z nich a zjistili jsme řadu nepravostí. Například za slevovým portálem ToulavyBoty.cz se skrývá cestovní agentura nabízející zájezdy. Na tom by nebylo ještě nic špatného, bohužel u toho nesplňuje podmínky požadované zákonem o cestovním ruchu. Proto jsme podali podnět České obchodní inspekci k prošetření. Výhradně zájezdy nabízí i Megabon.eu. Jeho podmínky užívání jsou nadto pouze v angličtině a spotřebitel se v nich mimo jiné dozví, že případný soudní spor bude probíhat ve Švýcarsku. I toto ustanovení je neplatné, jelikož je v rozporu s mezinárodní úmluvou o příslušnosti soudu.
Máte-li dotazy ohledně svých spotřebitelských práv, neváhejte se obrátit na naši spotřebitelskou poradnu na telefonním čísle 299 149 009, která je tu pro vás každý všední den mezi 9. a 17. hodinou.

Nezákonné ujednání obsahují i podmínky portálu KuponPlus.cz, které takzvanou rozhodčí doložkou stanoví rozhodčí soud k řešení budoucích sporů. Zákon ovšem vyžaduje pro platnost takové doložky samostatné ujednání.

Právní normy neříkají jednoznačně, jak má poskytování zboží či služeb na základě voucheru probíhat. Záleží tedy na konkrétním provozovateli slevového portálu, jakým způsobem obchodní podmínky upraví. Podle našich zjištění je smlouva uzavírána přímo s poskytovatelem služby. Provozovatel slevového portálu nabídku pouze prezentuje. Drtivá většina slevových portálů neodpovídá ani za obsah ani za správnost inzerovaných informací.

Není slevový portál jako slevový portál

Z průzkumu vyplynuly i některé pozitivní jevy, například využívání služby automatického pojištění slevových voucherů. Čtyři ze sledovaných slevových portálů uvedenou službu nabízejí, což pro zákazníky znamená například garanci vrácení peněz v případě, kdy podnikatel zboží či službu neposkytne nebo se dostane do úpadku.

Obchodní podmínky slevových portálů mohou skrývat řadu záludností, ale dovedou také příjemně překvapit. Chce-li spotřebitel nakupovat prostřednictvím slevového portálu, měl by se o něm aktivně informovat. Stejně tak by si měl obstarat údaje o poskytovateli dané služby. Spotřebitel se ovšem nesmí nechat ovlivnit prvním dojmem nabídky za skvělou cenu.

Sdružení d Test připravilo přehlednou tabulku, ve které přináší základní informace o vybraných slevových portálech. Zjistíte zde, jak portál informuje o své odpovědnosti, kdo řeší případné reklamace, zda správně informuje o právu na odstoupení od smlouvy a je-li sjednáno pojištění slevových voucherů. Tabulku si  můžete stáhnout zadáním emailu zcela zdarma.
 

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články