Důchod má být pro všechny stejný: 8000 korun, přes to bude rozdílný

27. 4. 2015 – 19:03 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Důchod má být pro všechny stejný: 8000 korun, přes to bude rozdílný
Rovný důchod by byl okolo 8 000 korun, tedy o 25 procent nižší než je současný průměrný důchod. Základní dávka by pak byla doplněna o další část penze odvozené od zaplaceného důchodového pojištění. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Základem nové důchodové reformy by se mohla stát studie Jaroslava Vostatka, která počítá s rovným důchodem pro všechny penzisty. Rovný důchod by byl okolo 8 000 korun, tedy o 25 procent nižší než je současný průměrný důchod. Základní dávka by pak byla doplněna o další část penze odvozené od zaplaceného důchodového pojištění.

 „Rovný důchod doplněný o zásluhový pilíř je koncept, který jsem přednesl na důchodové komisi. Jeho smyslem je celý systém zjednodušit, aby se v něm lidé orientovali. Nejde nám o zvyšování nebo snižování důchodů. Cílem naší práce bylo udělat systém, který nebude dražší a bude dávat smysl. Lidé dnešnímu systému vůbec nerozumí," říká Jaroslav Vostatek, který je současně členem důchodové komise při ministerstvu práce a sociálních věcí.

„Smyslem našeho návrhu je oddělit solidaritu a zásluhovost. Solidaritu představuje rovný důchod a zásluhová část se dopočítá tak, aby se celková výše konečného důchodu nikomu nezvýšila, ale ani nesnížila,“ dodává Jaroslav Vostatek.

Novou důchodovou reformu by měl přestavit ministr financí Andrej Babiš do konce letošního pololetí.   

Zdroj: Aktuálně.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články